2024. június 24., hétfő

Az összetört lélek gyógyulása

Az ember lelke elviseli a szenvedést, de ha a lélek összetörik, azt el lehet-e hordozni?
Példabeszédek könyve 18. fejezet 14. vers



Az élet tele van kihívásokkal és megpróbáltatásokkal. Minden ember szembesül szenvedéssel, legyen az fizikai, érzelmi vagy szellemi természetű. Az emberi lélek azonban elképesztő erőt és alkalmazkodóképességet mutat ebben a szenvedésben. Ahogy Pál apostol is írja a Rómaiakhoz írt levélben: "A nyomorúság kitartást munkál, a kitartás pedig kipróbáltságot, a kipróbáltság pedig reménységet." (Róm 5,3-4)
Mégis, mi történik akkor, amikor a lélek összetörik? Amikor a remény meghal és a szív elnehezedik a bánattól? Ezekben a pillanatokban a szenvedés elhordozhatatlannak tűnik, és az ember úgy érzi, nincs hová fordulnia. De éppen ekkor lép életbe a keresztény hit alapja: Jézus Krisztus által van reménységünk.
Jézus azt mondta: "Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és meg vagytok terhelve, és én nyugalmat adok nektek." (Mt 11,28) Krisztus felajánlja neked is az Ő békéjét és vigasztalását. Ő maga is átélte a mélységes szenvedést, a Gecsemáné kertjében töltött éjszakától egészen a kereszthalál kínjáig. Rágalmazták, hazugságokat terjesztettek róla, elmebetegnek titulálták, egy bizonyos ponton a hozzá legközelebb állók többsége cserbenhagyta úgy, hogy Ő sem ember, sem Isten ellen nem vétkezett. Ezért Ő megérti minden fájdalmadat és küzdelmedet.
Amikor a lélek összetört, a gyógyulás kulcsa a hitben és a közösségben van. Azok közössége, szeretete, akik szintén átadták összetört szívüket, lelküket Krisztusnak, és megtapasztalták, hogy Ő gyógyulást hozott, ezáltal pedig Krisztus követői lettek, valamint az imádság mind-mind eszközök, amelyekkel Isten jelen van az övéi életében és segít nekik a gyógyulásban. A Szentlélek vigasztaló ereje által újra felépítheted összetört lelkedet.
Engedd hát, hogy Isten szeretete betöltse szívedet és lelkedet. Kérd az Ő kegyelmét, hogy kitartást és erőt adjon neked minden szenvedésben. És emlékezz arra, hogy, ha teljes bizalommal és elköteleződéssel Isten kezébe tetted életed, a legnagyobb mélységben sem vagy egyedül. Az Úr mindig veled van, és a legnagyobb fájdalomból is képes sugarat hozni, amely újra reménnyel tölt el téged.Végső soron ne feledd, hogy a nyomorúság kitartást, a kitartás kipróbáltságot, a kipróbáltság pedig igazi reménységet eredményez.

IMA: Istenem, Te látod lelkemet és szereteted, tanácsod által képes vagy összerakni azt és használni engem a Te dicsőségedre. Adj nekem értelmes gondolkodást, hogy bízzak Benned és engedelmeskedhessek tanácsaidnak. Krisztus nevében, Ámen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A keresztény élet célja

...és világosítsa meg lelki szemeteket, hogy meglássátok, milyen reménységre hívott el titeket, milyen gazdag az ő örökségének dicsősége a s...