2023. november 9., csütörtök

A jószándék nem elég

Ha pedig valakinek nincsen bölcsessége, kérjen bölcsességet Istentől, aki készségesen és szemrehányás nélkül ad mindenkinek, és meg is kapja. Jakab levele 1. fejezet 5. vers



A mondás szerint, a pokol felé vezető út jószándékkal van kikövezve. Olvastam egy állatvédőről, aki meglátott az országúton egy kis teknőst, és gondolkodás nélkül ugrott, hogy "megmentse". Mivel nem nézett körbe, a közeledő autót hírtelen fékezésre késztette, az autó után jövők pedig egymásba rohantak. Az állatvédő jószándéka tömegbalesethez vezetett.

A jószándék nagyon kevés ahhoz, hogy az életben boldogulj. Isten tudja a dolgok kimenetelét, látja azt, amit te és én nem láthatunk. Ő látja, hogy mi következik a "kanyar" után. Éppen ezért vagyunk ráutalva az Ő bölcsességére.

Ennek ellenére Isten gyakran megengedi, hogy a saját fejed szerint menj és ennek eredményeképpen viszontagságos időket élj meg. Jó esetben, amikor rájössz, hogy nem a saját elméd, tapasztalatod vagy más emberi dolgok, tanácsok alapján kellett volna cselekedj, dönts, bűnbánattal tudsz Istenhez jönni és ezáltal növekedsz a kegyelemben.

Vannak helyzetek, amikor Isten arra indít, hogy egy állj oda egy bajbajutott mellé és támogasd, segítsd, bátorítsd.

Azonban vannak olyan helyzetek, amikor éppen az ellenkezőjét kell tenned. Talán éppen egy olyan személyről van szó, aki a saját maga feje után ment és nem szabad Isten és az adott személy közé állnod. Ha megteszed, az illető nem fogja megtanulni, hogy ne a saját értelmére, hanem az Isten bölcsességére hagyatkozzon. Ha pedig ezt nem tanulja meg, nem fog növekedni a kegyelemben sem.

Mielőtt tehát jószándéktól vezérelve "ugranál", hogy valakinek segítséget, tanácsot adj tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket: " Ismerem egyáltalán azt a bizonyos helyzetet? Szükség van a beavatkozásomra vagy segítségemre? Igényli egyáltalán bárki is? Biztos, hogy ebbe a konfliktusba vagy krízishelyzetbe egyáltalán bele kell avatkoznom?

Többször történt meg velem, hogy valaki elpanaszolta az ismerőséről, ismerőseiről, hogy a házasságuk válságban van és tanácsolta, hogy menjek és avatkozzak be. Segítsek nekik. A válaszom mindig ugyanaz volt: " Ha kérik a segítségemet ők maguk, akkor szívesen. De ha nem fejezik ki ezzel kapcsolatos igényüket, nem szeretnék beleavatkozni a dologba."

Figyelj oda hát, hogy ne a saját hírtelen természeted vagy jószándékod, hanem az Isten vezessen ezekben a dolgokban is. Nem szabad megfosztanod másokat attól, hogy tanulva a saját hibáikból, növekedhessenek lelkileg.

Ha most éppen te érzed úgy, hogy hibákat követtél el és ebből kifolyólag most kellemetlenségeket élsz meg, kérj Istentől mennyei bölcsességet. Ő csodálatos módon tud tragédiákat győzelemmé formálni.

IMA: Istenem, szükségem van a Te bölcsességedre. Kérlek téged adj nekem bölcs szívet, hogy ne a jószándékom vagy egyéb felszínes dolgok vezessenek, hanem a Te Szentlelked bölcsességet. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Isten szerető kezében

Vesd az Úrra terhedet, és ő gondot visel rád! Nem engedi sohasem, hogy ingadozzon az igaz.                  55. Zsoltár 22. vers Amikor nehé...