2021. január 14., csütörtök

A helyes nevelés felelőssége

Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól. Példabeszédek könyve 22. fejezet 6. vers



Dávid fiunk, egy másfél éves kisgyermek már nagyon is megfigyeli, hogy mit teszünk. Megszokta, hogy este a családi áhítaton összetesszük a kezünket és imádkozunk. Látja, hogy evés előtt is imádkoznak a testvérei. Ő még nem tud egész mondatokat megfogalmazni, de amikor beleültetjük az etetőszékbe már egyedül is összeteszi a kicsi kezeit és mivel nem tud még értelmes szavakkal imádkozni, a saját tipegő nyelvén beszél, majd érthetően azt mondja, hogy „Ámen.”
Erre hív és erre akar megtanítani minket Isten. Nevelni a gyermekünket a számára legmegfelelőbb módon, hogy még idős korában is emlékezhessen rá.
A szülők Isten hatékony eszközei lehetnek a nevelésben. Isten az istenfélő szülők által akarja bemutatni az Ő jelenlétét a gyermekeknek. Olyan szomorú, amikor mi szülők éjt nappallá téve küzdünk, hogy megadjunk gyermekeinknek mindent, ami csak pénzen megvásárolható, közben pedig nem marad időnk arra, hogy bemutassuk nekik a Krisztussal való igazi kapcsolatot.
Billy Graham mondott el egyszer egy megrázó történetet egy lányról, aki a húszas évei elején járt és egy számára halálos kimenetelű baleset részese lett.
A kórházi ágyán, miközben haldoklott a következőket súgta édesanyja fülébe: „Anya, mindent megtanítottál nekem. Megtanítottad hogyan kell dohányozni, hogyan kell alkoholt fogyasztani, de sosem tanítottad meg nekem hogyan kell meghalni. Kérlek, most gyorsan tanítsd meg nekem, mert nemsokára meghalok.”
Szülőként nagy a felelősségünk abban, hogy megtanítsuk, elsősorban életpéldánk által hogyan kell Istent szeretni teljes szívünkből, lelkünkből, erőnkből. Ez a legnagyobb ajándék, amit gyermekeinknek adhatunk.


IMA: Istenünk, tégy minket olyan szülőkké, nagyszülőkké, akik hűségesen tanítjuk gyermekeinket a Te utadra. Segíts bemutatni nekik, hogy milyen amikor a Te jelenlétedben él valaki. Krisztus nevében, Ámen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az anyaság áldott "raktárai"

...Anyja mindezeket a szavakat megőrizte szívében, Lukács evangéliuma 2. fejezet 51.b. vers Amikor az édesanyákról emlékezünk meg, Mária, Jé...