2021. október 10., vasárnap

Szavak nélkül

... Azután vizet öntött a mosdótálba, és elkezdte a tanítványok lábát mosni, és törölni azzal a kendővel, amellyel körül volt kötve. János evangéliuma 13. fejezet 5. vers



Hallottam egy lelkipásztorról, aki nem volt nagy szónok, de az élete többet mondott minden szónál. Nyitott egy intézményt árva gyerekeknek és nem azzal a céllal tette, hogy lehetőleg minél több pénzt tudjon a kiskapukon keresztül önmagának juttatni. Tényleg szívén viselte ezeknek a gyerekeknek a sorsát. Egyszer értesítést kapott, hogy az állam nem támogatja tovább az árvák ellátását és mind a 100 gyermeket állami gondozásba viszik vissza.
A lelkipásztor és a felesége is zokogtak. Azt mondták: „Legszívesebben mind a 100 gyermeket örökbe fogadnánk.”
Télen a lakásába fogadta be a hajléktalanokat, hogy ne fagyjanak meg a rettentő hidegben, amikor pedig nem fértek a lakásában, olyan autókat fogadott el, amelyek már nem voltak működőképesek, de az udvarán elhelyezte őket, amennyire tudta leszigetelte ezeket és éjszakára ott húzódtak meg a hajléktalanok.
Ezt a lelkipásztort még a szolgatársai közül is némelyek lenézték. Nem olyan volt, mint a többiek.
János, a szeretet tanítványa nem sokat beszélt, fogadkozott, de ott volt Krisztus keresztjénél. A tanítványok között egyedül.
Júdás, aki az erszényt vitte sokszor igyekezett nagyon nemes lelkűnek mutatni önmagát. Amikor valaki Krisztusnak ajánlott fel egy értékes drága kenetet, akkor azt mondta: „Miért nem adták el inkább ezt a kenetet háromszáz dénárért, és miért nem juttatták az árát a szegényeknek? De nem azért mondta ezt, mintha a szegényekre lett volna gondja, hanem azért, mert tolvaj volt, és a nála levő erszényből elszedegette, amit beletettek.” ( János 13:4-5)
Ismerős? Ha a legdrágább csempe kell a fürdőszobába, az nem pazarlás. Ha Krisztus munkájára kell valami (legyen az akár csak 1000 forint), az pazarlás.
Ez a júdási lelkület. Júdás lelkületű egyháztagokból és vezetőkből jelenleg túljelentkezés van. Csendes Jánosokra van szükség. Akik nem képmutatóak és nincsenek önös hátsó szándékaik.
Olyanokra, akik nem szónokolnak a szolgálatról, hanem készek felkötni a szolgálat kötényét. Nem akkor, amikor mások látják, hanem minden egyes napon.
Péter sokat beszélt, nagyokat ígért, de nem volt kész szolgálni és arra sem, hogy más szolgálatát elfogadja.
Péter még nem értette, hogy Krisztust követni voltaképp szolgálatot jelent. Hiszen amikor Krisztus testet öltött, Ő is szolgai formát vett fel. Később megértette Péter ezt a fontos dolgot.
Nem tragédia, ha ma még nem érted a szolgálat fontosságát, mert ha közeledsz Krisztushoz és megismered Őt, később meg fogod érteni.
Csodálatos dolog, ha János lelkületű ember vagy. Nem sokat beszélsz, de amikor beszélsz, akkor egyenesen teszed. Inkább arra törekszel, hogy az életed beszéljen az Isten dicsőségére.
Júdás semmiképpen se légy. Mert ha képmutató módon, hátsó szándékkal éled napjaidat és a nagybetűs Szeretet ellensége vagy, hallgasd Isten figyelmeztetését: „ ...jaj annak az embernek, aki az Emberfiát elárulja: jobb lett volna annak az embernek, ha meg sem születik." ( Máté 26:24) Nincs veszélyesebb játék annál, mint amikor valaki Istennel és az Isten dolgaival játszadozik.

IMA: Istenem, nem akarok Júdás lenni. Formáld át az életem, hogy értsem meg mi az a szolgálat és elsősorban ne beszéljek a szolgálatról, hanem szolgáljam Krisztust cselekedeteimmel. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A boldogító iga

Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek. Vegyétek magatokra az én igámat, é...