2023. december 1., péntek

Ha haragszol is...

"Ha haragusztok is, ne vétkezzetek: a nap ne menjen le a ti haragotokkal, helyet se adjatok az ördögnek.
Efézusiakhoz írt levél 4. fejezet 26-27. versek



Gondoltál már arra, hogy az érzéseidet is az Isten adta? Ráadásul az érzéseid önmagukban még sem nem jók, sem nem rosszak. Sosem kért Isten olyat, hogy folytsd el az érzéseidet vagy tagadd le őket, esetleg ne vegyél tudomást róluk.
Talán most azt gondolod, hogy minden jó keresztény tudja, hogy a harag az rossz. Isten szava szerint, a harag önmagában nem rossz. Sőt! A keresztény embernek nem tilos megélni a harag érzését. Isten azt is mondja, hogy uralkodj a haragodon és uralkodj úgy általában az érzéseiden. Ne tagadd le őket, ne nyomd el őket, de tanuld meg az érzéseidet a javadra dolgoztatni. Ha ugyanis eluralkodnak rajtad, akkor ellened fognak dolgozni. A harag egy érzés, amit alkalmanként érezhetsz jogosan vagy jogtalanul, de abba nagyon is van beleszólásod, hogy tovább mész vagy sem. Ha engeded, hogy a harag vezérelje emberi kapcsolataidat, vagy ha valaki megbántott és haragra ingerelt és te ha alkalmad adódik rá ártasz neki vagy éppen csak nem segítesz neki, amikor megtehetnéd, akkor vétkezel. Ha pedig ilyen módon vétkezel, akkor helyet adsz az ördögnek a szívedben, ő pedig rövid időn belül hozni fogja a "csomagjai" sokaságát, hogy teljesen elfoglalja velük szívedet, életedet.
Tanuld meg tehát felismerni az érzéseidet. Tedd fel magadnak a kérdést, hogy milyen érzés kavarog benned éppen? Harag, csalódás, félelem, öröm stb. stb.
Ezután tedd fel magadnak a kérdést, hogy mi váltotta ki belőled azt a bizonyos érzést, amit éppen beazonosítottál? Ezután pedig kérd Isten erejét, hogy az érzelmeidet tudd kordában tartani, hogy te uralkodhass rajtuk és nem az érzelmeid rajtad.
Végül tudd, hogy mikor kell egy érzést elengedni. "A nap le ne menjen a haragotokkal." Ez azt jelenti, hogy Isten ad időt, hogy megéld és feldolgozd azokat a dolgokat, érzéseket, amik forognak benned. De ne ragadj le ezeknél. Ha ezt teszed, Isten meg fog dicsőülni érzelmi világodban és érett emberré fogsz válni.


IMA: Istenem, köszönöm, hogy megélhetem az érzéseimet. Segíts, hogy amikor haragszom, akkor neked tudjam kiönteni a szívem és átadni a haragom, hogy ne uralkodhasson rajtam. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Erőt kaptok!

"...ellenben erőt kaptok, amikor eljön hozzátok a Szentlélek, és lesztek az én tanúim Jeruzsálemben és egész Júdeában, Szamáriában, és ...