2023. május 21., vasárnap

"Barátok", akiktől Isten meg akar óvni 4. rész

Aki hízeleg embertársának, hálót vet annak lába elé. Példabeszédek könyve 29. fejezet 5. vers



Egy másik csoport, akiknek nincs mit keresni a barátikörödben: a hízelgők csoportja. Van az az ember, aki minden körülmények között igyekszik kritizálni téged. Ezt nyilvánvalóan nem szeretetből teszi akkor sem, ha általában ezt mondja. Ha szólsz hozzá, akkor megkeresi azt a szót, mondatot, amit félreértelmezhet és személyes támadásnak vehet. Ha pedig már tanácstalanságodban úgy döntesz inkább nem szólsz az illetőhöz, akkor azért fog kritizálni. Bármilyen kritikus emberről legyen szó, nem olyan veszélyes, mint az, aki hízeleg neked. A hízelgő kétszeresen hazudik neked.
Először is hazudik, amikor bizonyos dicsérő szavakat mond neked. " Milyen szépen áll a ruhád, milyen szépen énekeltél, milyen szép gondolatokat öntöttél szavakba, mennyire egyetértek veled, mennyire népszerű vagy az iskolában stb. stb.
A hízelgő azokat a "bókokat" amiket szóvá tesz, voltaképp nem gondolja komolyan. Nem ritka, hogy éppen az ellenkezőjét gondolja annak, amit neked mond. Gyakran megesik az is, hogy a dicsérő szavak, amelyeket a szemedben mond, egészen eltorzulnak, amikor a hátad mögött beszél valakivel. Téged dícsér szemedben, a hátad mögött pedig azon fáradozik, hogy rossz híredet keltse.
A második hazugsága a hízelgőnek a szándékában nyilvánul meg. Látszólag a legjobbat akarja neked, a leghűségesebb barátod, támogatód, de ezt a képet azért mutatja neked, mert valamilyen hátsó szándéka van. Ez a hátsó szándék sem nem egyenes, sem nem tisztességes. Ha az lenne, akkor nem kellene hízelgéssel lepleznie.
A kevésbé ártalmas oka a hízelgésnek az, amikor valaki annyira nem tud szembe nézni önmagával és az elhibázott döntéseivel, hogy a lelkiismeretének vádoló szavait mások hízelgésével szeretné csillapítani. Van aki tehát azért hízeleg neked, mert elvárja, hogy te is hízelegj neki.
Az ártalmasabb indíték az, amiről a fenti igeversben olvashatsz. A hízelgő csapdát állít annak, akinek hízeleg, hogy az illető belesétáljon gyanútlanul ebbe a csapdába.
A munkatárs aki megdicsér téged, amikor egy munkával kapcsolatos jó ötleted van, majd az első útja a főnökötökhöz vezet, hogy a sajátjaként adja elő az ötletedet és bezsebelje érte az elismerést.
Légy bölcs! Nem kellemes egy rosszindulatú, veled szemben általában kritikus embert elviselned, de egy ilyen ember legalább nyíltan elárulja viselkedésével, hogy nem a barátod és nem is akar neked jót.
A hízelgő viszont alattomos. Éppen ezért maradj távol tőle.

IMA: Istenem, taníts meg engem őszintén értékelni embertársaimban azt, ami dicséretre és bátorításra méltó. Óvj meg engem a hízelgéstől és a hízelgő hálójától. Krisztus nevében, Ámen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Isten szerető kezében

Vesd az Úrra terhedet, és ő gondot visel rád! Nem engedi sohasem, hogy ingadozzon az igaz.                  55. Zsoltár 22. vers Amikor nehé...