2023. május 22., hétfő

"Barátok", akiktől Isten meg akar óvni 5. rész

A haragos ember viszályt szít, az indulatos ember sok bűnt követ el.                                         Példabeszédek könyve 29. fejezet 22. vers



A Bibliában sok-sok helytelen viselkedésű emberről olvashatsz, akikkel kapcsolatosan Isten óvatosságra int. Mi viszont, a mai napon ennek a sorozatnak a végéhez érkeztünk. Az utolsó kategória, akiket megemlítek neked, a mimóza lelkűek.
Biztosan vannak neked is nehéz napjaid, amikor nagyobb nehézségeken mész át vagy fáradtabb vagy, mint általában és emiatt érzékenyebb vagy arra, ami körülötted vagy veled történik.
Itt viszont azokról beszél a Szentírás, akikre általánosságban ez jellemző. Azok a "barátok", akik nagyon törékenyek.
Rendszerint tüneményesen működik velük a barátság, amíg mindenben egyetértesz velük és mindig azt teszed, amit ők kimondva vagy sokszor kimondatlanul elvárnak tőled. Ha nem egyezik a véleményed az övékkel, akkor ezt személyes támadásként értékelik és egyik percről a másikra dühbe gurulnak és mivel át is adják magukat az indulatuknak, sok meggondolatlan dolgot tesznek és mondanak.
Általában ők maguk nagyon nyersek és kíméletlenek tudnak lenni azokkal, akik iránt éppen negatív érzéseket táplálnak, de ha tükröt tartasz nekik és emiatt elkezdesz olyan szavakat használni velük szemben, amelyeket ők használnak másokkal szemben, rendszerint nem tudják elviselni.
Ezek az emberek rendszerint rendezetlen sérelmek és bűnök tömkelegét hordozzák életükben és éppen azért nem akarnak szembenézni önmagukkal, mert a múltban elkövetett bűnök és a nem rendezett sérelmek amúgy is emésztik és fájdalommal töltik el őket.
Ebből fakad, hogy rendszerint nem akarják elismerni problémáik vannak és nem jutnak el a segítségkérésig és a múltbeli sérelmek feldolgozásáig.
Gyakran hibáztatnak másokat és rendkívüli bizonytalanság jellemzi őket. Egyszer, egy ebbe a kategóriába tartozó ismerősöm, szemrehányást tett nekem, hogy nem tudom melyik buszjáraton ült és integetett nekem én pedig a járdán sétálva nem vettem őt észre. És igaza volt. Valóban nem szokásom a buszon ülő utasokat figyelni abban a reményben, hogy egy ismerősömet majd felfedezem és integethetek neki. :)
Figyelj hát oda, hogy milyen embereknek a szoros közösségében éled az életed, mert észrevétlenül arra az útra sodródsz, amin ők járnak és az lesz a sorsod, ami az övék.


IMA: Istenem, segíts nekem feldolgozni minden sérelmemet, letenni minden bűnterhemet és ellenállni az érzékenységnek, ami végső soron önzésből fakad. Segíts nekem bölcsen megválasztani barátaimat. A Krisztus nevében kérlek, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Isten szerető kezében

Vesd az Úrra terhedet, és ő gondot visel rád! Nem engedi sohasem, hogy ingadozzon az igaz.                  55. Zsoltár 22. vers Amikor nehé...