2020. szeptember 11., péntek

Vissza az ősi forráshoz!

Majd ismét kiásta Izsák azokat a kutakat, amelyeket apjának, Ábrahámnak az idejében ástak, de Ábrahám halála után a filiszteusok betömtek; és ugyanúgy nevezte el azokat, ahogyan apja nevezte őket. Mózes első könyve 26. fejezet 18. vers



A Krisztus szellemi gyülekezetéhez tartozó közösségek, az évszázadok, évezredek során a kút szerepét töltötték be, melyen keresztül áramolhatott az Élet vize azok felé, akik szerettek volna lelkileg életre kelni és életben maradni.Ezek a közösségek megteltek emberekkel, akik Isten dicsőítették, a Szentlélek növelte a közösségeket az üdvözülőkkel és az Isten szavának éltető vize után vágyakozókkal. Napjainkban, sajnálatos módon sok olyan templomot, katedrálist, gyülekezeti épületet találunk, amelyek talán nagyon impozánsak, de már nem közvetítik az Élő vizet, emberek tömegei sem járnak már ezekbe a közösségekbe, esetleg csak azért, hogy nosztalgiázzanak a régi szép időkről. Izsák idejében éhínség támadt, ő viszont úgy döntött, hogy nem menekül el Egyiptomba, hanem a szülőföldjén marad. ( 1 Mózes 26:1-6-ig) Pedig a messzi Egyiptom sok-sok friss vízzel kecsegtette azokat, akik már elgyengültek az aszály és éhezés miatt. Izsákot arra biztatta Isten, hogy maradjon Kánaán földjének száraz földjén és bízza magát Isten gondviselésére.
Hallgatott Istenre és elkezdte újra kiásni azokat a kutakat, amelyeket apjának, Ábrahámnak idejében ástak ki, de az Isten népének ellenségei betömtek.
Vannak ma is Isten népének közösségén belül ilyen beépített emberei a lelkünk ellenségének? Vannak! Mindent akarnak a közösségben, csak Isten szavának térnyerését nem. Jöhet a zene, jöhet színházi előadás, jöhet pszichológia, jöhet jótékonysági gála, jöhet bármi, ami jónak látszik, de nem Isten szavának éltető vize. Izsák nehézségekkel is szembenézett a kutak kiásása közben, hiszen az első két kútnak kiásása után megjelentek a filiszteusok és nagy viszálykodás támadt a kutak miatt, amiket Izsák át is engedett a filiszteusoknak.
Vannak ma emberek, akik a nehézségek idején csak siránkozni, vádaskodni tudnak, mikor pedig teszel valamit, amivel Isten eszközeként jobbra fordulhat, a helyzet ott vannak, és segítség helyett bántanak, kritizálnak, viszálykodást szítanak, ha siker koronázza az erőfeszítéseidet, akkor önmaguknak akarják azt? Vannak. Talán mi is ilyenek voltunk életünk bizonyos pontján.
Izsák nem rájuk nézett, hanem Istenre és ezért ásott ki egy harmadik kutat is. Ezt már senki sem követelte magának, ezért nevezte el ezt a harmadik kutat Rehobothnak, ami azt jelenti: „Most már tágas helyet szerzett nekünk az ÚR, és szaporodhatunk ezen a földön.”
Isten bátor embereket keres ma is a keresztények között, akik Isten szeretetét megosztják másokkal és azon fáradoznak, hogy az Élő víznek eltömődött kútjai ismét működőképesek legyenek és tudják közvetíteni az élő vizet a szomjazók felé. Még a viszontagságos időkben is fontos, hogy higgadtak legyünk és bátran tegyük a dolgunkat tudva, hogy Isten nekünk is ki fogja szélesíteni a lehetőségeinket, életterünket és Isten népe újra szaporodni fog az üdvözülőkkel.


IMA: Istenünk, köszönjük Neked hitelődeinket, akik fáradhatatlanul dolgoztak azért, hogy a beszéded Élő vize sokakhoz eljuthasson és sokak lelki szomjúságát olthassa. A Te Szentlelked által, az Élő víz ősi forrása által tápláld közösségeinket, hogy újra élet legyen bennük. Krisztus nevében kérünk, Ámen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az anyaság áldott "raktárai"

...Anyja mindezeket a szavakat megőrizte szívében, Lukács evangéliuma 2. fejezet 51.b. vers Amikor az édesanyákról emlékezünk meg, Mária, Jé...