2020. szeptember 9., szerda

Isten vagy a pénz?

Senki sem szolgálhat két úrnak, mert vagy az egyiket gyűlöli, és a másikat szereti, vagy az egyikhez ragaszkodik, és a másikat megveti: nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak."
Máté evangéliuma 6. fejezet 24. vers



Igaz a mondás, hogy a pénz szolgának, eszköznek nagyon jó, de úrnak rettenetes és tönkreteszi az életünket. Isten azt akarja, hogy ha Őt szolgáljuk, akkor teljes odaadással tegyük azt.
Isten azt mondja: „Keressétek először az ő országát és igazságát, és ezek is mind ráadásul megadatnak nektek.” ( Máté 6:33)
A mammon szó egy szemita szó, ami azt jelenti, hogy pénz, gazdagság. A mammon istene azt mondja, hogy ragaszkodjunk a vagyonunkhoz, sőt folyamatosan azon fáradozzunk, hogy még több vagyont szerezzünk, hiszen a pénz és a gazdagság fog biztonságot adni nekünk földi életünkben.
Isten viszont azt mondja: „Amit vet az ember, azt aratja is.” ( Galátziabeliekhez írt levél 6. fejezet 7. vers)
A mammon istene azt mondja, hogy tegyünk meg mindent azért, hogy nekünk legyen a legtöbb, legyünk gátlástalanok, korruptak, hiszen mindig az nyer aki több „játékszert” halmoz fel.
Jézus Krisztus viszont ezt mondja: „Ekkor Jézus ezt mondta nekik: "Adjátok meg a császárnak, ami a császáré (fizesd ki az adót, ne károsítsd meg anyagilag az államot), és az Istennek, ami az Istené." És igen elcsodálkoztak rajta.” ( Márk 12:17)
A mammon istene azt mondja, hogy nincs abban semmi rossz, ha becsapod az államot adó terén, hiszen amúgy is rosszul kezelik a beérkezett adót és úgyis ellopják a vezető politikusok. Isten arra indít minket, hogy legyünk nagylelkű adakozók és ha gazdagok vagyunk az anyagiakat tekintve, legyünk gazdagok jó cselekedetekben, jótékonykodásban is.
A mammon istene viszont arra indít, hogy legyünk önzőek és minél több gazdagságot halmozzunk fel. Ne foglalkozzunk senki mással, hiszen mindent gazdagságot mi érdemlünk meg.
Isten ezzel szemben azt mondja: „Minden tekintetben megmutattam nektek, hogy milyen kemény munkával kell az erőtlenekről gondoskodni, megemlékezve az Úr Jézus szavairól. Mert ő mondta: Nagyobb boldogság adni, mint kapni." (Apostolok Cselekedetei 20:35)
A mammon istene ezzel szemben arra ösztönöz, hogy semmiképpen ne adjunk senkinek semmit, hiszen a végén nem marad majd a magunk szükségeire, kívánságaira. 
Ha valóban keresztények vagyunk, úgy mutathatjuk be ezt a világban, hogy a mammon istenéhez tartozó törekvések ellenkezőjét tesszük.
Ha a Krisztusban vetett hitünk erősödik, annak látható jelei vannak: növekszik az önzetlenségünk, nagylelkűségünk és szeretetünk embertársaink iránt.
A világ éhezik Krisztusra és arra a gazdagságra, amit csak Krisztusban kaphat meg.
Melyik úrnak fogsz szolgálni?


IMA: Istenünk, szeretnénk elkötelezni az életünket Neked. Bízunk a Te örökkévaló, változhatatlan szeretetedben és hisszük, hogy csodálatosan gondot fogsz viselni ránk a jövőben is. Krisztus nevében, Ámen.

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az anyaság áldott "raktárai"

...Anyja mindezeket a szavakat megőrizte szívében, Lukács evangéliuma 2. fejezet 51.b. vers Amikor az édesanyákról emlékezünk meg, Mária, Jé...