2020. november 8., vasárnap

Isten Úr mindenek felett

A fáraó azonban ezt felelte: Kicsoda az az ÚR, hogy hallgassak a szavára és elbocsássam Izráelt? Nem ismerem az Urat, és nem bocsátom el Izráelt. Mózes második könyve 5. fejezet 2. vers



A Biblia voltaképp arról beszél nekünk, hogy Isten a mindenség királya, Ő uralkodik mindenek felett. Mózes idejében az egyiptomi birodalom volt az egyik legerősebb a fáraó pedig a leghatalmasabb uralkodók egyike volt.
Ez az uralkodó azonban sem nem ismerte, sem nem tisztelte az egyetlen igazi Istent.
A fáraó kegyetlen, kicsinyes uralkodó volt, aki Izrael egész népét rabszolgaságban tartotta.
Mózes első könyvének a 41. részében olvasunk egy fáraóról, aki az éhínség idején Józsefet, Ábrahám unokáját tette a birodalma második leghatalmasabb emberévé.
Isten segítségével József azon dolgozott, hogy Egyiptom birodalmában biztosítsa a megfelelő életfeltételeket, igazságszolgáltatást, hogy minden jól és megfelelő összhangban működhessen.
Voltaképp minden uralkodónak, hatalomra jutott embernek ez lenne a dolga ma is. Néhány száz év múlva azonban minden rossz irányba változott.
Egy új fáraó lépett hatalomra, aki nem tudott semmit Józsefről és arról, hogy mennyi mindent tett az egyiptomi birodalom fennmaradásáért.
Ahelyett, hogy védelmezte volna és támogatta volna József leszármazottjait, nemzetbiztonsági kockázatnak minősítette a zsidó népet és rabszolgasorsba taszította az egész népet.
Igaz a mondás: „A hatalom hatására hajlamos az ember korrupttá válni, a teljhatalom pedig teljesen megronthatja az embert.”
Ez a fáraó az Isten uralma elleni lázadó lelkületet testesíti meg a számunkra. Ennek a fáraónak nagy hatalma volt, de ahelyett, hogy védte volna a népét, ahelyett, hogy igazságosan járt volna el velük szemben, inkább elnyomta és megölette őket.
Vannak ma hatalmukkal visszaélő emberek családok, cégek, intézmények, egyházak, városok, országok élén? Vannak. Ne feledjük el azonban, hogy ma is a Mindenható Isten uralkodik az egész teremtett világon. Az Isten ellen lázadni, hatalommal visszaélni egy ideig meg van engedve, de eljön az idő, amikor minden egyes térd meghajol a Mindenható Isten előtt. A fáraó egész seregével a tenger mélyébe veszett a fényes birodalma is a múlté lett. Imádkozzunk hát most, a világjárvány idején is, hogy Isten emeljen fel olyan vezetőket, mint József volt és vessen véget azon korrupt, elnyomó rendszereknek, amelyek nem akarják megismerni Istent, sem engedelmeskedni Neki.


IMA: Istenünk, bocsásd meg, hogy sokszor mi is bolond módra a világ szerint éltünk. Add, hogy életünkben a Te uralmad érvényesüljön, Krisztus nevében, Ámen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gyakorlati megújulás

Az Isten irgalmára kérlek tehát titeket, testvéreim, hogy okos istentiszteletként szánjátok oda testeteket élő és szent áldozatul, amely tet...