2020. november 10., kedd

Király kerestetik

…csak azt emeld magad fölé királlyá, akit Istened, az ÚR kiválaszt. Atyádfiai közül emelj királyt magad fölé; nem tehetsz magad fölé idegen embert, aki nem atyádfia!
Mózes 5. könyve 17. fejezet 15. vers



A gondolat, hogy egy népnek királya legyen, nagyon messzire nyúlik vissza a történelemben. Az viszont kérdés, hogy milyen egy jó király? Milyen elvárásoknak kell megfelelnie?
Isten már Mózesnek tudtára adta, hogy eljön az idő, amikor majd Isten népe is királyt akar, mert olyan akar lenni, mint a körülötte levő népek.
Éppen ezért adta meg Isten a törvényt, amelyik alapján a nép majd válasszon királyt magának. Ez magába foglalja azt is, hogy mi lesz a királynak a feladata és, hogy milyen követelményeknek kell megfelelnie.
Isten arra is rámutat, hogy nem kell feltétlenül egy embernek királyként a népe élére állnia. Tehát Isten nem kötelezte a népét arra, hogy királyt válasszon, de nem is tiltotta meg ezt népe számára. Arra az esetre azonban, ha a nép királyt szeretne választani, törvényként hagyta az Úr, hogy a nép közül valót válasszanak királlyá és olyan személy legyen az, akit Isten hív el a feladatra a nép pedig csak megerősíti az Istentől kapott felkenését, elhívását.
Érdekes feltételeknek kellett az Isten népe élére választott királynak megfelelnie: nem rendelkezhetett túl nagy vagyonnal, hadsereggel és nem vehetett magának túl sok feleséget.
Habár Isten népe a környező népeket látva kezdett el királyra vágyni, de az ő királyuknak egészen más feltételeknek kellett megfelelni, mint a többi nép királyainak, ahol természetes volt, hogy minél nagyobb hadsereget, vagyont és minél több feleséget halmoztak az uralkodók.
Mi, akik Krisztust királyunkként éltetjük, dicsőítjük, láthatjuk, hogy mennyire különbözik Ő a világ többi királyaitól. Az Ő királysága alázattal és békességgel, szelídséggel jött el közénk, mert az Isten szeretetet és jósága által uralkodott, uralkodik.
Így tartja fenn a jogot és igazságot az egész világmindenségben.


IMA: Dicsérünk Úr Jézus, mert Benned olyan királyt kaptunk, Aki uralkodsz minden király és nép felett a Földön. A Szentlélek által segíts a Te lelkületedet követni és a Te királyságodat építeni békességgel. Krisztus nevében, Ámen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gyakorlati megújulás

Az Isten irgalmára kérlek tehát titeket, testvéreim, hogy okos istentiszteletként szánjátok oda testeteket élő és szent áldozatul, amely tet...