2024. január 27., szombat

A higgadtság áldásai

Az indulatos ember viszályt szít, a türelmes pedig lecsendesíti a perpatvart.                                Példabeszédek könyve 15. fejezet 18. vers



Még ebben az erkölcstelen világban is nyilvánvaló, hogy mennyire gyenge jellemre vall az, ha valaki nem tud uralkodni saját maga indulatain. Ez az ige azt a képet festi elénk, hogy a türelem milyen fontos szereppel bír a kapcsolatainkban, nézeteltéréseinkben. Az indulat, a heves reakciók és hirtelen harag gyakran olyan vihart teremthetnek, amely összetöri a kapcsolatok hajóit és káoszt hoz létre az életedben. Ha indulataiddal aláaknázol minden hidat, amely embertársaddal összeköt, majd felrobbantod ezeket a hidakat, utólag hiába bánkódsz, mert hosszú és fáradtságos munkába kerül majd ezeket a hidakat újjáépíteni. Ezzel szemben a türelem jóllehet csendesnek tűnik, de végtelen erővel rendelkezik. A türelmes szív képes elviselni a kihívásokat, és a szóban forgó perpatvart lecsendesíteni vagy legalább nem mélyíteni. Jézus Krisztus is példát mutatott számodra a türelemről. Földi vándorlása során gyakran találkozott az emberek sértő szavainak és cselekedeteinek kihívásaival, de mindig türelemmel és szeretettel válaszolt. Az ő türelme nem csak a külvilágbeli eseményekre vonatkozott, hanem a tanítványaira is, akik gyakran tanácstalanok és bűnös indulatokkal teljesek voltak. Jézus nem azonnal ítélte el vagy zárta ki őket, hanem türelemmel és tanítással segítette őket növekedni.
A türelem nem azt jelenti, hogy önmagadat az igazság vagy határozottság feladásával áldozod fel. Ellenkezőleg, a türelem azt mutatja, hogy az Isteni tervben való bízás és az ő iránta való engedelmesség révén képes vagy megtartani az egyensúlyt a kapcsolataidban. Ahol az indulat felgyújtja a viszályt, a türelem meghozza a békét és a harmóniát.

IMA: Istenem, ne engedd, hogy indulataim uralkodjanak szavaimon, cselekedeteimen. Taníts meg higgadtan, türelmesen építeni a kapcsolataimat és csendesíteni a kapcsolataimban keletkező viharokat. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Isten szerető kezében

Vesd az Úrra terhedet, és ő gondot visel rád! Nem engedi sohasem, hogy ingadozzon az igaz.                  55. Zsoltár 22. vers Amikor nehé...