2024. július 25., csütörtök

A bűntudat okozta rettegés feloldása

Tehát imádkoztam az Örökkévalóhoz, Istenemhez, és megvallottam bűneinket:                              Dániel könyve 9. fejezet 4. vers



Először is, gondold végig, mit jelent imádkozni az Örökkévalóhoz, aki a te Istened is. Az ima nem csupán szavak ismétlése, hanem a lélek mély, őszinte kitárulkozása Isten előtt. Amikor imádkozol, megszólítod a Mindenhatót, aki teremtett téged, és aki szeret téged feltétel nélkül. Ez az idő, amit imában töltesz, szorosabbra fűzi a kapcsolatodat Istennel, és erőt ad neked a mindennapok során.

Másodszor, a bűnvallomás jelentőségéről elmélkedj. Az, hogy megvallod bűneidet Isten előtt, nem a gyengeséged jele, hanem a hited és alázatod megnyilatkozása. Mindannyian vétkezünk, hiszen emberek vagyunk, és ember voltunk része a hiba. Azonban az igazi bátorság és hit abban rejlik, hogy belátod bűneidet, és őszintén megbánod azokat Isten előtt. A megbánás azt jelenti, hogy kész vagy azokat a bűnöket magad mögött hagyni mert rájöttél, hogy tönkreteszik az életedet, az Istennel és emberekkel való kapcsolatodat. Így nyerhetsz újra méltóságot és békét, hiszen tudod, hogy Isten irgalmas és megbocsátó.

Gondolj arra is, hogy a bűnvallomás nemcsak saját életed megtisztulásának eszköze, hanem közösségedé is. Amikor bűneidet megvallod, nemcsak saját lelkeden dolgozol, hanem másokért is imádkozol, akik lehet, hogy bűneik terhét hordozzák. Igen, a közösségi ima hatalmas erejű, mert az egység és a közösség szelleme emeli fel a lelkeket Istenhez. Tehozzád hasonlóan mások is megtalálhatják a saját hitük megerősödését a közösségi bűnvallomás révén. Vannak egyéni bűnök és vannak közösség által elkövetett bűnök és mulasztások. A közösségi bűnök, mulasztások megvallása közösségi szinten történhet. De fontos, hogy legyen valaki, aki megteszi az első lépést. Dánielt nem terhelték a közösség bűnei, de mégis előrelépett a közösség érdekében, hogy felemelje szavát az Élő Isten felé. Remélte, hogy lesznek mások is, akik követik majd őt. A babiloni fogság ugyanis egyértelműen Isten büntetése volt népe bűneinek következményeként.

Ez az elmélkedés arra hív téged, hogy mindennapi életedben is légy őszinte magaddal és Istennel szemben. Isten maga a szeretet, de maga az igazság és a szentség is. Ezért él az ember félelemben, ezért menekül Isten elől addig, amig lázadó életmódot folytat és nem hajlandó bűnbánat és bűnvallás által vállalni a felelősséget bűneiért. Ezért vannak Isten nélkül maradt, Isten ellen harcoló keresztény egyének, gyülekezetek, egyházak. Ne félj megvallani hibáidat és bűneidet, mert ez az út a valódi lelki megtisztuláshoz és békéhez. Az ima által megerősödik a hited, és Isten kegyelme befogad téged, függetlenül attól, hogy mit követtél el. Ő örökké szeret téged, és várja, hogy hozzá fordulj, és bűneidet megvalljad. Ő képes téged megszabadítani bűneid fogságából, hogy ne kelljen újra és újra ugyanazon bűnök fogságában élned.

IMA: Istenem, tudom, hogy Te maga vagy a szeretet, de maga vagy az igazság és a szentség is. Megbünteted a bűnt, ha valaki ragaszkodik hozzá, de megbocsátasz azoknak, akik szívükből megbánják és megvallják bűneiket és szabaddá teszed azokat azoktól. Krisztus nevében bízom a bűnbocsánat ígéretében. Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A keresztény élet célja

...és világosítsa meg lelki szemeteket, hogy meglássátok, milyen reménységre hívott el titeket, milyen gazdag az ő örökségének dicsősége a s...