2024. július 22., hétfő

Az ajándék bátor kamatoztatása

Mert úgy van ez, mint amikor egy idegenbe készülő ember hívatta szolgáit, és rájuk bízta vagyonát. Az egyiknek adott öt talentumot, a másiknak kettőt, a harmadiknak pedig egyet, kinek-kinek képessége szerint, és elment idegenbe. Az, aki az öt talentumot kapta, azonnal elindult, vállalkozásba fogott vele, és másik ötöt keresett hozzá. Ugyanígy a két talentumos is másik kettőt keresett hozzá. Aki pedig az egyet kapta, elment, gödröt ásott a földbe, és elrejtette ura pénzét.
Máté evangéliuma 25. fejezet 14-18. versek



Isten sokféle ajándékkal tüntetett ki minden egyes embert, és ezek az ajándékok megkülönböztetnek minket egymástól. Jézus példázata a talentumokról arra tanít bennünket, hogy felelősek vagyunk ezekért az ajándékokért, és arra lettünk hívva, hogy gyarapítsuk őket, nem pedig földbe rejtsük ezeket. Te is kaptál talentumokat Istentől. Van, aki több ajándékot kapott, van, aki kevesebbet, de mindannyiunknak megvan a maga feladata, képessége, ajándéka. Az egyiknek adott öt talentumot, a másiknak kettőt, a harmadiknak pedig egyet. Az a nagy kegyelem, hogy Isten mindannyiunkat képességeink szerint méri, és nem vár el többet, mint amennyire képesek vagyunk.

Az első két szolga megértette ezt, és azonnal munkához látott. Az egyik, aki öt talentumot kapott, további ötöt szerzett. Aki két talentumot kapott, további kettőt szerzett. Mindketten kihasználták Isten ajándékait, és visszaadták, amit kaptak, sőt, még megsokszorozták is azt. Ezért dicséretben részesültek, mert hűségesek voltak a rájuk bízott kincsekhez.

Te is legyél olyan, mint ez a két hűséges szolga! Ne félj felhasználni és kamatoztatni azokat az ajándékokat, amelyeket Isten adott neked. Lehet, hogy zenében, tanításban, szeretetben vagy bármely más tehetségben kaptál kiemelkedő képességet. Használd ezeket mások javára, mert ezáltal Isten országát építed.

De tragikus az az ember, aki kapott egy talentumot, és elrejtette azt. Félelemből és bizalmatlanságból nem mert kockáztatni, nem merte kamatoztatni azt, amit kapott. Engedd, hogy ez a példa figyelmeztessen téged! Ne áss gödröt ajándékaid elrejtésére, hanem bízz Istenben, aki képessé tett téged arra, hogy gyarapítsd azokat.

A talentumok példázata arra emlékeztet, hogy Isten ajándékai arra vannak, hogy szolgáljuk vele Őt és egymást. A hűséges használatért jutalom jár, és egy nap számot kell adnunk arról, hogyan sáfárkodtunk mindazzal, amink van. Bízz Isten szeretetében és gondviselésében, és minden adottságodat használd fel az Ő dicsőségére.


IMA: Istenem, köszönöm, hogy nekem is adtál ajándékot. Ne engedd, hogy a félelem elvonja a figyelmemet a lényegről. Mutasd meg neked, hogy mit, mikor és hogyan kamatoztathatok a Te dicsőségedre és mások épülésére. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A keresztény élet célja

...és világosítsa meg lelki szemeteket, hogy meglássátok, milyen reménységre hívott el titeket, milyen gazdag az ő örökségének dicsősége a s...