2023. augusztus 19., szombat

Ne etesd a "sirályokat"!

Továbbá, Atyámfiai, a mik csak igazak, a mik csak tisztességesek, a mik csak igazságosak, a mik csak tiszták, a mik csak kedvesek, a mik csak jó hírűek; ha van valami erény és ha van valami dicséret, ezekről gondolkodjatok.
Filippibeliekhez írt levél 4. fejezet 8. vers



Sok tengerparton vannak sirályok, de gyakran ki van írva, hogy ezeket tilos etetni. Miért tilos? Mert, ha egyszer kapnak enni, akkor vissza fognak járni és nagyon nehéz lesz őket távol tartani a parttól vagy a parton levő éttermektől.
Ha ezek a madarak nincsenek etetve, akkor egyszerűen nem fognak tömegesen csoportosulni, hanem más úton-módon szerzik be a táplálékukat.
Így van ez a gondolataiddal is. Nagyon óvatosan válogasd meg, hogy milyen gondolatokat engedsz be az elmédbe és milyen gondolatokat "etetsz" rendszeresen.
Kezdetben szórakoztató lehet kicsit "etetni" az aggódásra, ítélkezésre, féltékenységre, haragra, nem tiszta vágyakra, büszkeségre, anyagiasságra stb. serkentő gondolatokat, de később észre fogod venni, hogy ezek mennyi kellemetlenséget okoznak neked, de már nem lesz egyszerű tőlük megszabadulni.
Ezeknek a kártékony gondolatoknak nagyon erős és alattomos gyökerei vannak, ezért nem könnyű őket "kigyomlálni" ha egyszer már gyökeret vertek az elmédben.
Inkább törekedj arra, hogy megelőzd a bajt már az elején. "Etess" igaz, tisztességes, igazságos, tiszta, kedves, jó hírű, erényes, dicséretre méltó gondolatokat.
Törekedj erre és akkor a kártékony gondolatok már fenn fognak akadni az elméd szűrőjén, éppen ezért nem fogod őket táplálni és nem tudnak gyökeret verni sem. Ezzel pedig sok bajtól, szenvedéstől fogod megkímélni önmagadat és környezetedet is.


IMA: Istenem, segíts nekem először is felismerni azokat a kártékony gondolatokat amelyek meggyökereztek elmémben és adj erőt, bölcsességet kíméletlenül és gyökerestől kiirtani azokat. Szeretnék olyan gondolatoknak helyet adni és táplálni azokat, amelyek hasznosak és Neked is kedvesek. Krisztus nevében támogass ebben, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hiteles keresztény értékrend

Semmit ne tegyetek önzésből, se hiú dicsőségvágyból, hanem alázattal különbnek tartsátok egymást magatoknál; és senki se a maga hasznát néz...