2024. február 24., szombat

Az építő beszéd

Semmiféle bomlasztó beszéd ne jöjjön ki a szátokon, hanem csak akkor szóljatok, ha az jó a szükséges építésre, hogy áldást hozzon azokra, akik hallják. Efézusiakhoz írt levél 4. fejezet 29. vers



Isten ma arra akar ösztönözni engem és téged is, hogy óvjuk nyelvünket és gondolatainkat. Nem csak arra bíztat, hogy ne mondj ki ártó vagy rosszindulatú szavakat, hanem arra is, hogy csak akkor szólj, ha az építő jellegű, és áldást hoz azokra, akik hallják.
A szavaknak hatalma van. A jó szavak építő jellegűek és táplálóak lehetnek, míg a rosszindulatú vagy bomlasztó szavak sebeket ejthetnek, fájdalmat okozhatnak, és lelki sérüléseket hagyhatnak maguk után. Ezért fontos, hogy figyelj arra, hogy mit mondasz, és milyen hatást gyakorolnak szavaid másokra.
A jó szavak nemcsak bátorítást és támogatást hozhatnak az embereknek, hanem építhetik és erősíthetik is a kapcsolatokat. Amikor szeretetteljesen és megértéssel szólsz másokhoz, az segít nekik értékelni és becsülni azokat az értékeket, amelyekre támaszkodhatnak az életben.
Az építő szavak nemcsak másoknak hozhatnak áldást, hanem neked is. Amikor olyan szavakat választasz, amelyek támogatnak és segítenek másokat, akkor te magad is azon az úton jársz, ahol az Isten áldása és kegyelme jelen van. Az építő szavak ereje az, hogy nemcsak a jelenbeli helyzetet javítják, hanem hosszú távon is pozitív hatással lehetnek mások életére.
Ez nem azt jelenti, hogy gerinctelennek kell lenned vagy hízelgővé kell válnod. Csak meg kell tanulnod építő formában elmondani azt, amit Isten rád bízott. Egy tanár egyszer feltett egy kérdést és a diákja butasággal válaszolt. A tanár nem dicsérte meg, de nagyon bölcsen fogalmazta meg azt, hogy a válasz helytelen: "Ez a válasz jó, csak nem erre a kérdésre." :) Fontos, hogy tudatosan válogasd meg szavaidat, és mindig arra törekedj, hogy azok építő jellegűek legyenek. Kérd az Istent, hogy segítsen neked szavaid ellenőrzésében, hogy mindig azokat a szavakat mondd, amelyek áldást hoznak másokra és dicsőséget az ő nevére. Legyenek szavaink mindig mint a jó gyümölcs, amelyet az életünk fáján termünk az örök élet reményében.

IMA: A Te szavad mindig építő és hasznos. Segíts, hogy megalkuvás nélkül és bölcsen mondjam akkor és ott, amikor és ahol szükség van rá. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Isten szerető kezében

Vesd az Úrra terhedet, és ő gondot visel rád! Nem engedi sohasem, hogy ingadozzon az igaz.                  55. Zsoltár 22. vers Amikor nehé...