2022. október 7., péntek

Az elveszett reménysége

Mert az Emberfia azért jött, hogy megkeresse és megtartsa az elveszettet."                                          Lukács evangéliuma 19. fejezet 10. vers



Zákeus vámszedő volt, aki tisztességtelen eszközökkel, a saját népét kihasználva tett szert gazdagságra.
Egyrészt beszedte a rómaiaknak járó adót, másrészt annyit kért még pluszban amennyit csak akart. Biztos vagyok benne, hogy a lelkiismerete megnyugtatása végett elhitette önmagával, hogy a fáradozásaiért igazán „megérdemli” az ellopott javakat.
Túl alacsonynak bizonyult még a pénzkötegeire állva is, hogy megláthassa Jézus Krisztust és saját erejéből találkozhasson Vele.
Krisztus jól látta kicsoda Zákeus és azt is, hogy kivé fog válni az Isten kegyelme által.
Biztos vagyok benne, hogy látta Zákeus szívében levő harcot és boldogtalanságot éppen ezért ajánlkozott az ég és föld Ura, hogy Zakeusnál fog megszállni. A vámszedőket inkább azért vetették meg, mert kapzsik és megvesztegethetők voltak és csak másodsorban azért, mert a rómaiaknak dolgoztak.
Senki nem akart közösséget vállalni egy vámszedővel, Krisztus azonban nagy megtiszteltetésben részesítette azzal, hogy nála akart megszállni.
Biztosan voltak, akik nem értették, hogy miért egy ilyen embernél száll meg a Mester? Némelyek talán csak gondolatban mások pedig lehetséges, hogy hangot is adtak véleményüknek: „Madarat tolláról, embert barátjáról.”
Az igazság az, hogy egyikünk sem érdemli meg, hogy Isten akár egy másodperc figyelmet szenteljen ránk. Bölcs ember vagy, ha belátod, hogy nem érdemelsz semmi jót Istentől, mindent az Ő ingyen kegyelme által kapsz.
Zákeus pedig új családra talált azon a napon. Isten örököseként pedig új kincsekre tett szert. Így már nem ragaszkodott földi vagyonához és önként visszaadta a négyszeresét annak, amit jogtalanul lopott el másokat megkárosítva és a megmaradt vagyonának felét is szétosztotta. Úgy tette ezt, hogy Krisztus nem kérte rá. Az Isten kegyelme átformálta az életét. Krisztus megkeresi az elveszetteket azért, hogy igazi szabadságot ajándékozzon nekik. Az Isten kegyelme által lehetséges, hogy emelt fővel állhass Isten és emberek előtt, mint akit Isten megtisztított bűneitől és a romlott lelkiismerettől.
Légy te is eszköz abban, hogy az elveszettek hazataláljanak Istenhez. Ne cinkostársa légy az elveszetteknek, ne falazz nekik, hanem engedd, hogy Krisztus általad mutassa meg nekik az Ő kegyelmének erejét.


IMA: Olyan jó tudni Istenünk, hogy féltő és mentő szeretettel keresed ma is az elveszetteket. Olyan jó, hogy hozzánk is lehajolsz, ha készek vagyunk elismerni elveszett állapotunkat és elfogadni a Te kegyelmedet, amely megszabadít és megváltoztat minket a Szentlélek által. Ámen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gyakorlati megújulás

Az Isten irgalmára kérlek tehát titeket, testvéreim, hogy okos istentiszteletként szánjátok oda testeteket élő és szent áldozatul, amely tet...