2022. október 6., csütörtök

A megtestesült alázat

… tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok, és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek. Máté evangéliuma 11. fejezet 29. vers



A szelídség és az alázat maga Krisztus. Tőle tanulhatjuk, meg igazán hogyan válhatunk mi is szelídekké és alázatos szívűekké ez a két alapvető tulajdonság pedig Krisztus által megnyugvást ad lelkünknek.
Krisztus szelídsége és alázatos szíve nem jelentett gyávaságot. Mindig az volt a fontos számára, hogy betöltse a mennyei Atyjától kapott küldetését és éppen ezért nem félt az emberektől. Nem hízelgett senkinek, nem fogadott el hízelgést, nem kötött érdekbarátságokat és nem keresett érdekbarátokat.
Gazdagok, szegények, zsidók és pogányok, hatalmasok és koldusok előtt ugyanazt az igazságot képviselte. Ez az igazi szelídség és alázat.
Másodszor, Krisztus szelídsége és alázatos szíve nem jelentette azt, hogy az érzelmei uralkodtak rajta. Ezek a tulajdonságok amennyiben valódiak, a Szentlélek gyümölcsei. Krisztuson nem az érzelmei uralkodtak és nem az érzelmei határozták meg, hogy éppen milyen „passzban” van.
Amikor Isten Szentlelke úgy vezette, ostort font és szent haraggal kiűzte a rabló, nyerészkedő embereket a templomból. Ó de csodás lenne, ha a mi érzelmeink fölött is a Szentlélek uralkodna.
Harmadszor, Krisztus szelídsége és alázatos szíve tükröződött cselekedeteiben is. Nem filozófus volt, aki nagy bölcsességeket tanított a szelídséggel, alázattal kapcsolatosan, hanem a Menny és Föld Uraként kötényt kötött maga elé és megmosta a tanítványainak piszkos lábát. A világnak nem teológusokra van szüksége, akik csak eszmefuttatást vezetnek a krisztusi lelkületről, hanem olyan emberekre van szüksége, akik őszinte szívből vállalják a szolgálatot akkor is, amikor kibújhatnának az alól vagy megbízhatnának vele mást. Ismerjük hát meg egyre jobban Krisztust, gyönyörködjünk Benne és a szelídség és alázatos szív egyre jobban ki fog formálódni bennünk, közben pedig Isten minden értelmet meghaladó békessége által megnyugvást találunk lelkünknek is.

IMA: Istenünk, vágyunk az igazi szelídsége és alázatos szívre, ezt pedig csak Krisztusban találhatjuk meg. Könyörülj rajtunk szegény, vakokon, hogy megtaláljuk Őt és elmélyüljünk az Ő csodálatában. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nem veti meg a nyomorult nyomorúságát

Mert nem veti meg, és nem utálja a nyomorult nyomorúságát, nem rejti el orcáját előle, segélykiáltását meghallgatja. 20. Zsoltár 24. vers Ke...