2022. május 20., péntek

A „pohár belseje”

"Jaj, nektek, képmutató írástudók és farizeusok, mert megtisztítjátok a pohár és a tál külsejét, belül pedig tele van rablásvággyal és féktelenséggel. Vak farizeus, tisztítsd meg először a pohár és a tál belsejét, hogy azután a külseje is tiszta legyen!"
Máté evangéliuma 23. fejezet 25-26. fejezet



Egy történet szerint, az egyik pápa ellátogatott egy gyönyörű kolostorba. A kertben végig sétálva, a kísérője megállt egy női alakot mintázó szobornál és beszélt arról, hogy egy Mária nevű 18 éves növendék tiszteletére emelték a szobrot, aki nagyon sok csodát tett a maga idejében, a kolostorban és környéként.
A pápa mosolygott és azt válaszolta: „Gyönyörű történet! Kár, hogy egy szó sem igaz belőle!”.
Jeremiás könyvének 17. fejezetében olvashatsz a szív romlott, csalárd állapotáról. Hogyan kerülhet olyan állapotba a szíved, hogy a külső ugyan gyönyörűnek tűnik, de a belső telve van féktelenséggel és egyéb tisztátalansággal?
Igaz, hogy minden ember bűnben született, de egy egészen fiatal gyermek elméjében, szívében még nincsenek jelen ilyen mértékben a gonosz dolgok.
A szíved állapotának köze van a környezethez, amelyben mozogsz, a dolgokhoz, amiket az elmédbe engedsz, azáltal amit látsz, hallasz.
Ezek mind hatással vannak rád. Ha egészségtelen dolgokkal táplálod magad, azokkal fog megtelni szíved, elméd.
Mivel akarod táplálni lelked, elméd? „Egészséges táplálékkal” vagy rossz minőségű dolgokkal? Könnyebb hozzájutni a szeméthez hasonlítható lelki táplálékhoz, mert sok helyen találkozhatsz hasonlóval. Ezek étvágygerjesztőnek tűnnek, de nem táplálják lelkedet egyáltalán.
Kezdj el táplálkozni az Istennek éltető, egészséges szavaival és máris könnyebb lesz ellenállni a szemétnek.
Ha mindennap jóllaknál Biblia olvasása, imádság által, nem vágynál a szemétre.
Az is fontos, hogy egészséges dolgokon gondolkodj:
„ Egyébként pedig, testvéreim, ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetreméltó, ami jóhírű, ha valami nemes és dicséretes, azt vegyétek figyelembe!” ( Filippi 4:8)
NE csak olvasd Isten szavát, de gondolkozz is azon. Ez olyan, mint az emésztés folyamata a fizikai életben. Csak így fog lelked értékes erőhöz, tápanyagokhoz jutni.


IMA: Istenem, segíts az Élet Kenyerével táplálni lelkemet, segíts tiszta dolgokon elmélkednem, hogy dicsőségedre élhessek. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A fegyelmezés áldásai

Pillanatnyilag ugyan semmiféle fenyítés nem látszik örvendetesnek, hanem keservesnek, később azonban az igazság békességes gyümölcsét hozza ...