2022. május 19., csütörtök

Lelki vakság

Odahívták tehát másodszor is a nemrég még vak embert, és ezt mondták neki: "Dicsőítsd az Istent: mi tudjuk, hogy ez az ember bűnös." Erre ő így válaszolt: "Hogy bűnös-e, nem tudom. Egyet tudok: bár vak voltam, most látok." János evangéliuma 9. fejezet 24-25. vers



A János evangéliumának 9. fejezetében kétféle vakságról olvashatsz. 

Az első: a fizikai vakság. Egy emberről van szó, aki születése óta vakságban szenvedett, de Jézus Krisztus meggyógyította ebből a vakságból. Ez az ember, akinek betegsége miatt csak a koldulás miatt, teljes gyógyulást nyert.

A második: a lelki vakság. A farizeusok annyira vakok voltak lelki értelemben, hogy nem tudták elhinni, az Isten szombaton is gyógyíthat. A törvény betűit böngészték, hogy valamilyen módon hiteltelenítsék a csodát és a csodatevőt.
Nem az Isten tisztelete, hanem az irigység volt a fő indítékuk. Volt már olyan életedben, hogy nem tudtál örülni Isten cselekedetének azért, mert nem tudtad elfogadni a cselekvésének módját?
Az igazság az, hogy Istent nem skatulyázhatod be és nem várhatod el Tőle, hogy mindig úgy munkálkodjon, ahogyan azt te elképzelted.
Isten útja, terve, gondolata, cselekedetei annyival magasabbak a mieinknél, mint amennyivel nagyobb a föld pora és az égbolt közötti különbség.
A szíriai Naámán, majdnem lemaradt a gyógyulásáról, mert elképzelte hogyan fogja Isten embere meggyógyítani és nem úgy történtek a dolgok, ahogyan azt ő előzetesen elképzelte.
Ne állíts felesleges korlátokat önmagad elé és ne próbáld meg korlátozni Istent sem.
Miért kellett Krisztusnak sarat csinálnia? Miért nem szólt egy szót, hogy a beteg meggyógyuljon? Talán azért, mert szombat volt és Krisztus tudott a farizeusok lelki vakságáról is? Ezáltal akarta felszínre hozni azt?
Talán te vagy én sosem cselekedtünk volna így. Tanuljunk meg örülni a miatt, amit Isten visz véghez mások életében. Kérd Istent ma, hogy nyissa meg teljesen lelki szemeidet.


IMA: Istenem, hadd lássam tisztán lelki szemeimmel, hogy mennyi csodát viszel véghez. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A fegyelmezés áldásai

Pillanatnyilag ugyan semmiféle fenyítés nem látszik örvendetesnek, hanem keservesnek, később azonban az igazság békességes gyümölcsét hozza ...