2022. július 4., hétfő

Az üdvösség sisakja

"Vegyétek fel az üdvösség sisakját is..." Efézusiakhoz írt levél 6. fejezet 17. vers


A régmúlt időkben és napjainkban is egy katona páncélzatának fontos része a sisak. Manapság már igyekszenek viszonylag könnyű, de lövedékek ellen védelmet nyújtó sisakokkal felszerelni a katonákat. Miért fontos a fej védelme? Azért, mert a fejünkben helyezkedik el az agyunk. Hogyan működik az agyunk? Sok-sok ezer gondolat színtere naponként. Amikor a Bibliában az üdvösség sisakjáról van szó, akkor Istennek egy eszközéről van szó, amelynek segítségével a gondolatainkat akarja megvédeni. Nagyon fontos, hogy milyen gondolatokat engedsz be az elmédbe, milyen gondolatokat táplálsz az elmédben, mert a naponként táplált, dédelgetett gondolataid cselekedetekké fognak válni.
Az üdvösség sisakja nemcsak annyit jelent, hogy a földi életed után, ha Isten gyermeke vagy, az Isten országában lesz végső helyed. Isten szeretne uralkodni a gondolataid felett. Az Ő gondolatai nem a te gondolataid. Amilyen nagy távolság van a föld és az ég között, olyan nagy távolság van az Isten és az ember gondolkodása, gondolatai között.
Az üdvösség elsősorban szabadságot jelent. Szabadulást az Isten jogos és örök haragjától, de szabadulást és győzelmet a gonosz mindenféle támadásával szemben még a földi életedben.
Isten arra hív, hogy újítsd meg a gondolkodásodat: " ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával, hogy megítélhessétek: mi az Isten akarata, mi az, ami jó, ami neki tetsző és tökéletes. (Róma 12:2)
Az üdvösség sisakjával élni azt jelenti, hogy folyamatosan haladsz előre abban, hogy Isten gondolatait magádévá tedd és engeded, hogy ezek irányítsák életed a Szentlélek ereje által.
Így kerülhet a helyére a gondolkodásod, így tudsz az Istennel összhangban élni, gondolkodni és cselekedni.
A Biblia beszél keresztényekről, akik jóllehet elfogadták az Isten kegyelmét, de a gondolkodásuk testi.
A testi keresztény még teljesen éretlen az Isten dolgait illetően, mert úgy gondolkodik, olyan értékrendje van, úgy cselekszik, mint a körülötte levő legtöbb ember.
Ezek az emberek gyakran a testi életvitelüket, döntéseiket meghintik egy kevés kegyes beszéddel, hogy lelkinek tűnjenek, de attól még semmi sem változtat a valós helyzetükön.
Ha elfogadtad az üdvösség sisakját, akkor az első dolgod Isten szavát megvizsgálni minden egyes kérdést illetően, és az Ő szavát, értékrendjét, gondolatát a magadévá teszed. Ez az a folyamat, amikor tulajdonképpen felveszed a fejedre az üdvösség sisakját. Ez pedig megvéd a gonosz támadásaitól. Mert a gonosz támad. Gondolatok sokaságát akarja felvonultatni elméd ellen, hogy aláássa az Isten szavát és emberi gondolkodásra vegyen rá.
Amikor házastársat választasz, arra fog ösztönözni, hogy fontosabb legyen számodra a jövendőbelid külseje, anyagi helyzete és ne azt nézd, hogy az Isten kegyelmét elfogadta-e vagy sem?
Később azt fogja sugallni neked, hogy teljesen rendben van, ha megcsalod a házastársadat, mert a mai világban a legtöbb ember ezt teszi, hiszen egy ember mellett hűségesen kitartani már elmaradott gondolkodásra vall.
A munkahelyeden arra akar majd ösztönözni, hogy légy önző, durva és tisztességtelen. Ha nem ezt teszed, akkor mások előnybe fognak kerülni és téged eltaposnak.
Hosszan sorolhatnánk azokat a mérgező gondolatokat, amelyeket a gonosz be akar juttatni az elmédbe, hogy elveszítsd józan gondolkodásodat és tiszta látásodat.
Isten azt szeretné, hogy az Isten igazságának világosságában tisztán láss és józan maradjon az ítélőképességed.

IMA: Istenem, annyiféle gondolat próbál rávenni, hogy aggódjak, hogy levegyem a szemem a Te beszédedről, hogy a világ önző és elvakult gondolkodásához és életviteléhez igazítsam életem. Szeretném ezeket a gondolatokat felismerni és legyőzni, hogy megmaradhassak a Te igazságodban. Krisztus nevében segíts ebben, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az anyaság áldott "raktárai"

...Anyja mindezeket a szavakat megőrizte szívében, Lukács evangéliuma 2. fejezet 51.b. vers Amikor az édesanyákról emlékezünk meg, Mária, Jé...