2021. január 20., szerda

Dolgok amik eltakarják előlünk Krisztust

Az Úr azonban így felelt neki: "Márta, Márta, sok mindenért aggódsz és nyugtalankodsz, pedig kevésre van szükség, valójában csak egyre. Mária a jó részt választotta, amelyet nem vehetnek el tőle."       Máté evangéliuma 10. fejezet 40-41. vers



Annyira telezsúfoltuk életünket mindenféle dologgal, hogy ezektől nehéz meglátnunk Krisztust. Rendkívül elfoglalttá tettük életünket. Tartanunk kell magunkat a mások által vagy saját magunk által szabott határidőkhöz, észben kell, tartanunk kiknek kell elektronikus levelet küldenünk, találkozókon kell részt vennünk, ha most fizikailag nem lehet, hát az Internet segítségével. Közben terveznünk kell a családdal, gyermekekkel kapcsolatosan. Megannyi teendő tornyosul naponta előttünk. Közben Mártához hasonlóan szívünk mélyén érezzük, hogy nem helyes elhanyagolni az Úrral való személyes kapcsolatunkat ezek miatt, de ott feszít bennünk a mindent eldöntő gondolat: „ Ha én nem csinálom meg, senki sem fogja megcsinálni helyettem.”
Nyugtatgatjuk magunkat Mártához hasonlóan, hogy végül is mindent az Úrért teszünk. Lehet-e azonban áldás azon a szolgálaton, amely eltakarja előlünk a lényeget: Krisztust?
Az is lehet, hogy mi nem mondjuk ki nyíltan, amit Márta kimondott Máriával kapcsolatosan, akinek más volt az értékrendje, de gondolatban talán megvetjük azokat, akik nem úgy, nem annyit rohangálnak a „szolgálatban”, mint amennyit mi. Hiszen mi már eldöntöttük, hogy máshogy nem lehet élni, szolgálni, de a „Máriák” által Isten fájdalmas tükröt tart elénk.
Úgy érezzük, minden rajtunk múlik a munkahelyen, a családban és az élet egyéb területein. Éppen ezért hagyjuk figyelmen kívül Krisztust. Ez történt Mártával. Jól tudta, hogy Krisztus a házukban van, de éppen ez volt az oka annak, hogy sok-sok elfoglaltságot vett magára. A legjobb oldalát akarta mutatni Krisztusnak. Minden felhajtás közepette elfelejtette, hogy maga Isten van közöttük és szól hozzájuk. A legfontosabbat hagyta figyelmen kívül. Mit mondott neki Krisztus? „ Márta, kedves Márta! Túl sokat vállalsz magadra és túl sokat aggódsz szinte semmiért. Hányszor történt ez meg velünk is? Ne engedd meg, hogy ebben az évben is eltakarja a sok teendő, aggodalom, rohanás Krisztust előled. Döntsd el ma, hogy mik lesznek számodra a fontos dolgok. Ezt azt jelentheti, hogy át kell, gondold, szervezd az egész életed. Talán le kell mondanod néhány olyan tevékenységet, amit eddig végeztél, de ha őszinte vagy önmagaddal rájöhetsz, hogy nem tudod lelkiismeretesen végezni és csak akadályoz abban, hogy meglásd a lényeget. A lényeg az, hogy minden egyes napot Isten jelenlétében éljünk meg, meglássuk az Ő munkáját és meghallgassuk az Ő nekünk szóló üzenetét.


IMA: Istenünk, segíts nekünk helyes fontossági sorrendet meghatározni életünkben. Ne engedd, hogy semmiségekkel foglaljuk le magunkat és ezek miatt emésszük magunkat. Segíts minket Rád figyelnünk és arra, hogyan élhetünk Neked. Krisztus nevében kérünk, Ámen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gyakorlati megújulás

Az Isten irgalmára kérlek tehát titeket, testvéreim, hogy okos istentiszteletként szánjátok oda testeteket élő és szent áldozatul, amely tet...