2021. augusztus 23., hétfő

Őrizkedj az anyagiasságtól 1. rész

Ekkor így szólt hozzá valaki a sokaságból: "Mester, mondd meg a testvéremnek, hogy ossza meg velem az örökséget!" De ő így válaszolt: "Ember, ki tett engem bíróvá vagy osztóvá köztetek?" Azután ezt mondta nekik: "Vigyázzatok, és őrizkedjetek minden kapzsiságtól, mert ha bőségben él is valaki, életét akkor sem a vagyona tartja meg." Lukács evangéliuma 12. fejezet 13-15. versek




Krisztust kivételesen olyan helyzetben látjuk a fenti szakaszban, amikor határozottan visszautasítja, hogy valakinek teljesítse kérését. Miért tette ezt?
Azért, mert ha anyagias vagy, nem foglalkozol olyan kérdésekkel, mint: „Honnan ered az élet? Mi az élet értelme? Mi lesz veled a halál után?”
Az anyagias életszemlélet nem zavar téged ilyen jellegű kérdésekkel. Nagyon egyszerű gondolat rejlik mögötte: A te és a családod boldogsága attól függ, hogy mennyi anyagi javad van. Ha kevéssel rendelkezel, kevésbé vagy boldog, ha sokkal rendelkezel, akkor sokkal boldogabb vagy. Ha a mai napon sok mindened van, de holnap még többet szerzel a meglevő javaidhoz, akkor még boldogabb leszel.
Amint ezt az egyszerű életfelfogást elfogadod, gyökeres változások mennek végbe életedben.
Először is, mivel elhiszed, hogy a boldogságod titka az anyagiak halmozásában rejlik, minden erődet arra fogod összpontosítani, hogy minél több anyagi dolgot szerezz meg magadnak. Az erőd, időd, erőfeszítéseid legjavát erre fogod szánni, mert ez lesz a legfontosabb életcélod.
Amint besétáltál ebbe az ördögi mókuskerékbe, azt fogod érezni folyamatosan, hogy az idő szorításában élsz. Nem lesz elegendő időd az első számú célodra, ezért az életed más területeitől kell elvonnod időt. Nem lesz többé időd minőségi időt tölteni Istennel és az Ő szavával, hiszen kora reggel rohannod kell, késő este pedig az okostelefonodra talán még szánsz néhány percet, de az olvasáshoz túl fáradtnak érzed magad. Az elmédből idővel eltűnik az Isten igazsága, emiatt pedig egyre kevesebb lelki erőd lesz és egyre kevesebb vágyad arra, hogy imádkozz. Talán elhadarsz néhány szót evés előtt, elmondod a „Mi Atyánk-ot”, a rutin még elő fog hozni belőled néhány imát, de nem lesz időd sem böjtre sem őszinte könyörgésre.
A lelki életed egyre sivárabbá válik és a lelki egyensúlyod felborul. A lelki életed sivárságából következik, hogy a mentális egészséged sérül, és nem fogsz megfelelő erkölcsi mércével rendelkezni ahhoz, hogy bölcs döntéseket hozz.
A lelki üresség pedig fáj, és éppen ebből adódik az anyagiasság következő veszélye.
N. Pál


IMA: Istenünk, kérünk Téged, töltsd be szívünket, életünket teljesen. Olyan sok érdekesnek tűnő, csábító, sokat ígérő csapdája van a gonosznak, amivel teljesen ki akarja üresíteni életünket, lelkünket. Óvj meg ezektől. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gyakorlati megújulás

Az Isten irgalmára kérlek tehát titeket, testvéreim, hogy okos istentiszteletként szánjátok oda testeteket élő és szent áldozatul, amely tet...