2021. augusztus 24., kedd

Őrizkedj az anyagiasságtól 2. rész

Ekkor így szólt hozzá valaki a sokaságból: "Mester, mondd meg a testvéremnek, hogy ossza meg velem az örökséget!" De ő így válaszolt: "Ember, ki tett engem bíróvá vagy osztóvá köztetek?" Azután ezt mondta nekik: "Vigyázzatok, és őrizkedjetek minden kapzsiságtól, mert ha bőségben él is valaki, életét akkor sem a vagyona tartja meg." Lukács evangéliuma 12. fejezet 13-15. versek



Ahogyan tegnap olvashattad, az anyagias életmód kiüresíti a lelked. Hosszú távon nem élhetsz kiüresedetten, mert ez fájdalmat okoz. Ezért van annyi ember, akik az egész napos harácsolás után fáradtan hazatér és a televízió, a számítógép előtt, vagy éppen az okostelefont bámulva alszik el. Nem tud nyugovóra térni teljesen üresen, mert a benne levő lélek szenved.
Megint más alkoholhoz, kábítószerhez nyúl vagy éppen folyamatosan vásárol magának újabb telefont, autót stb. Amikor valaki a javak halmozásába menekül és mindent megvásárol magának amit csak megkíván a teste, egy idő után, egyre nehezebben tud uralkodni a testi indulatai felett, mert meg lett fosztva a lelki erejétől. A következő fázis pedig a teljes lelki vakság beállta. Ez azt jelenti, hogy már nem tudod megállapítani, hogy mi az, ami helyes, erkölcsös és mi az, ami helytelen, erkölcstelen.
A gondolkodás teljesen eltorzul, ezáltal az lesz normális a számodra, ami egyáltalán nem normális és az lesz nem normális, ami teljesen normális. Ezen a szinten a tested vágyai és ösztönei olyan erősek lesznek, hogy teljesen rabságukban tartanak. Vannak ilyen emberek, akiktől megkérdezem, hogy miért nem állnak meg? A válaszuk a következő: „Nem tudok megállni.” Az állatias ösztönök átveszik az irányítást.
Ezután az ördög gondoskodik róla, hogy olyan vak emberekkel vedd körbe magad, akik olyan vakok, mint te és úgy meg vannak kötözve a különböző testi vágyaktól, ösztönöktől, mint te, hogy legyen a következő kifogásod:
„ Nem én vagyok az egyedüli. Mások is ugyanazt csinálják. Legfeljebb majd nekem is az lesz a sorsom, ami nekik.”
Ha figyelmeztetsz egy anyagias embert, hogy veszélyes útra tévedt, azonnal előkapja azoknak a listáját, akik a gyülekezetben ugyanolyanok, mint ő. Mindegyiket jól ismeri, és véletlenül sem említ meg neked egyetlen embert sem, aki más úton jár.
Úgy gondolja, hogy minden egyes ember ugyanúgy él és ugyanolyan értékrendet követ.
Az eszkimók a következőképpen ejtik csapdába a farkasokat. Vesznek egy nagyon-nagyon éles kést és belemártják vérbe. Leszúrják az éles kést a jeges hóba, a jég kunyhójuk ajtaja elé.
A farkasok odamennek, mert megérzik a vér szagát és elkezdik nyalni a késre ráfagyott vért. Mivel a vér rá van fagyva a késre, nem érzik, hogy az éles kés megvágja a nyelvüket. Rövid idő és a farkas nyelvéből folyik a vér, de a farkas ezt nem veszi észre és mohón nyalogatja tovább a saját vérét, ezzel pedig újabb és újabb sebeket okoz magának. Reggelre a farkas halott lesz, mert nem vette észre, hogy a mohóságával saját magát sebezte halálra.
Ezt teszi a kapzsiság azokkal, akik amúgy telve vannak jószándékkal. Érzéketlenné teszi őket és mohóságukban a saját maguk és szeretteik halálát okozzák.


IMA: Istenünk, őrizz meg minket az anyagiasság, mohóság halálos csapdájától. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gondolataid szűrői

Egyébként pedig, testvéreim, ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetreméltó, ami jóhírű, ha valami nemes és dics...