2022. június 22., szerda

Kik a boldogok? 3. rész

Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet. Máté evangéliuma 5. fejezet 5. vers



Fontos itt megjegyeznünk, hogy különbség van a gyávaság,a jellemtelenség és a szelídség között. Talán történt már olyan veled is, hogy az „élni és élni hagyni” jegyében, nem szóltál semmit és még ámítottad is önmagad azzal, hogy milyen szelíd természetű ember vagy.
Amikor a jóval idősebb Saul király Dávid felé dobta a lándzsáját, hát nem tehette volna meg azt, hogy visszadobja úgy, hogy el is találja Sault és halálra sebezze? Hát nem önvédelemből cselekedett volna? Még a 21. századi jog is felmentette volna Dávidot.
Hát nem végezhetett volna Saullal, aki gonosz lelkektől megszállva halálra kereste Dávidot? Hiszen Isten már a Saul uralkodásának második esztendejében megmondta Saulnak, hogy mivel állandóan okoskodott és szembe ment Isten parancsaival el lesz szakítva tőle a királyság. Ezután azonban még 38 évig uralkodott és csak súlyosbította a saját maga ítéletét. Papokat öletett meg, a barátait ellenségnek nézte, az ellenségeit pedig közel engedte magához.
Szelídség kell ahhoz és alázatos lélek, hogy amikor valaki hazudik neked, kezelni próbál és tisztességtelen veled szemben, emellett még rágalmaz is, elsétálj, és ne vágj vissza, hanem rábízd a dolgodat az igazságosan ítélő Istenre.
Dávid vagy Saul volt boldogabb? Ha elolvassuk mindkettőjük élettörténetét, hiszem, hogy nem lesz nehéz megállapítani.
Szelíd volt Jézus Krisztus, amikor a földön járt? A legszelídebb, aki valaha élt a világon. Amikor viszont a templomból rablók barlangja lett, nem maradt közömbös, sem gyáva, hanem ostort font és kiűzte, ami nem az Isten házába való volt. Vétkezett? Nem! Erő kell ahhoz, hogy engedj akkor is, amikor tudod, hogy neked van igazad, akkor is, amikor Isten és emberek törvénye szerint igazságtalanok veled szemben, ahhoz, hogy ne vágj vissza. Erő kell ahhoz is, hogy az oroszlán bátorságával harcolj, amikor Isten országa a tét.
Értsd meg, hogy egy megvesztegethető világban élsz. Annyi igazság van ebben a világban, mint a leggyengébb minőségű gyümölcslében a gyümölcs tartalom: 1-2 százalék.
Krisztus azt mondja, hogy megtartani az életünket azt jelenti, hogy átadjuk azt Neki. Sokunknak van háza, autója, földje, de ha nem tudunk lemondani róluk Krisztusért, el fogjuk veszíteni az életünket.
Istenem, mutasd meg nekem, hogy szelíd vagyok-e vagy gyáva és önző?


IMA: Istenünk, Krisztustól szeretnénk megtanulni mit jelent az igazi szelídség és alázatosság. Adj nekünk erőt, hogy harcoljunk, amikor arra hívsz és legyen erőnk lemondani, amikor arra van szükség. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gondolataid szűrői

Egyébként pedig, testvéreim, ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetreméltó, ami jóhírű, ha valami nemes és dics...