2022. június 21., kedd

Kik a boldogok? 2. rész

Boldogok, a kik sírnak: mert ők megvigasztaltatnak. Máté evangéliuma 5. fejezet 4. vers




Olyan sok okunk lehet a sírásra és nem mindegyikből fakad boldogság. Sírhatunk egy megható élmény miatt, sírhatunk irigységből, dühből, képmutatásból és még oly sok más okból is.
Azok az igazán boldogok, akik bekerülnek az Isten jelenlétébe, közelségébe és az Isten szentségének ragyogásában meglátják önmaguk szánalomra méltó állapotát.
„ Ekkor megszólaltam: Jaj nekem! Elvesztem, mert tisztátalan ajkú vagyok, és tisztátalan ajkú nép között lakom. Hiszen a Királyt, a Seregek Urát látták szemeim!” ( Ézsaiás könyve 6. fejezet 5. vers)
Annyira önteltek tudunk lenni, annyira el tudunk bizakodni, amikor más emberekhez mérjük életünket, akikről legalábbis azt hisszük, hogy szánalmasabbak és erkölcstelenebbek, mint mi. Amikor viszont a szent Isten jelenlétébe kerülünk, akkor fájni kezd az, akik vagyunk, és csak másodsorban fáj az, amilyen a környezetünk.
„ Mert az Isten szerinti szomorúság megbánhatatlan megtérést szerez az üdvösségre, a világ szerinti szomorúság pedig halált szerez.” ( 2 Korintus 7:10)
Nem az önsajnálatból fakadó nyafogás fog boldoggá tenni minket, hanem a bűnbánatból, Isten keze alatti megalázkodásból fakadó megbánhatatlan megtérés.
Olyan sok időt vesztegettünk el siránkozással és olyan sok könnyet hullattunk önző indíttatásból. Mennyi elvesztegetett pillanat.
Mikor sírtál utoljára a bűneid felett? Mikor mondtad el Istennek, hogy méltatlan vagy az Ő jóságára, kegyelmére, szeretetére? Ha még nem tudod megtenni, kérd Istent, hogy törje össze kemény szívedet. Az összetöretés fájdalmas lehet, de sokkal rosszabb lesz megkövült szívvel és élettel állni az örökkévaló Isten ítélőszéke elé.
Talán hívőnek tartod magad, de még nem tudtad teljesen átadni magad Istennek, mert az önigazultságod miatt nem akartál sírni bűneid felett.
Boldog akarsz lenni? Tanulj meg sírni bűneid felett, hogy megragadhasd a szabadulásnak örömét.
Közeledj Istenhez és Ő közeledni fog Hozzád. Az Ő szentéségnek fényében pedig megújulhat egész életed.
Tencut Zoltán


IMA: Istenünk, olyan sok könnyet pazaroltunk el ostoba, önző módon. Köszönjük, hogy a mai napon fel akarsz rázni minket a közömbösségből, hogy őszinte szívvel Eléd állva, a bűneink terhét Eléd hozva, megújulhasson életünk. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gondolataid szűrői

Egyébként pedig, testvéreim, ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetreméltó, ami jóhírű, ha valami nemes és dics...