2022. június 24., péntek

Kik a boldogok? 5. rész

Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmasságot nyernek. Máté evangéliuma 5. fejezet 7. vers



Isten beszéde szerint, az irgalmasság sokkal többet jelent annál, hogy egy éhes ember felett nem törsz pálcát, hanem enni adsz neki. Az irgalmasság nemcsak annyit jelent, hogy valakinek pénzt, ruhát vagy egyéb dolgot adsz. Jó és szükséges dolog áldozni irgalmasságtól és szeretettől indíttatva anyagi javainkból a rászorulók megsegítésére. Amikor valaki éhes, nem igeversekre van elsősorban szüksége, hanem ételre és csak utána igeversekre. Irgalmasság az, hogy amikor valaki egy nagy butaságot csinál, nem adsz helyet az előítéleteidnek vagy egyéb negatív érzéseidnek, hanem feltételezed a jót az illetőről. Olyan szomorú, hogy amikor valaki vétkezik, nagyon sokszor rávetjük magunkat és szavainkkal ütjük: „Sejtettem én mindig, hogy ilyen vagy olyan.” Ha valaki megbánja bűneit és megalázkodik Isten és emberek előtt, akkor légy irgalmas. Imádkozz érte, sírj vele, ha arra van szükség. Tény, hogy vannak emberek, akik vétkeznek és ahelyett, hogy bűnbánatot tartanának, másokat vádolnak, és a felelősséget lerázzák magukról. Beszélj az ilyen emberekkel, légy annyira irgalmas velük szemben, hogy elmondod nekik mi az, amiben rossz úton járnak, de ne alázd meg őket. Isten az, aki megalázza a keményszívűeket. Nem vagy irgalmas, ha elnézed, hogy a testvéred fejjel megy a falnak és te nem szólsz neki semmit, talán még titokban nevetsz is rajta. Lásd meg az alkoholistában az elveszett, megkötözött bűnöst, akinek Isten kegyelmére van szüksége és így közeledj hozzá. Sok ember azért nyúl alkoholhoz, mert nem tudja, hol találhat megoldást azokra a súlyos problémákra, amikkel életében küszködik, ezért az alkoholhoz fordul. Ne is beszéljünk úgy, mint Dávid, amikor nyakig volt a bűnben és titokban meggyilkoltatta Uriást, majd amikor halálhírét hozták, így szólt: „ Akkor ezt parancsolta Dávid a küldöncnek: Mondd meg Jóábnak: Ne tartsd ezt olyan nagy bajnak, mert a fegyver hol ezt, hol azt pusztítja el. Harcolj még erősebben a város ellen, és rombold le! Így biztasd őt!” ( 2 Sámuel 11:25) Dávid mindent jól kitervelt, csak Istennel nem számolt. Milyen jó, hogy később rádöbbent kicsoda valójában és kegyelmet talált az Úrnál. Amilyen mértékkel mérünk, olyannal mérnek nekünk. Ahogyan bánunk másokkal, az köszön vissza majd ránk, amikor segítségre, megértésre, irgalomra lesz szükségünk.

IMA: Istenünk, szeretnénk megérteni mit jelent az igazi irgalmasság és szeretnénk bölcsen, ennek a Neked tetsző irgalomnak a fényében hozni döntéseinket. Krisztus nevében segíts minket ebben, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gondolataid szűrői

Egyébként pedig, testvéreim, ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetreméltó, ami jóhírű, ha valami nemes és dics...