2024. április 20., szombat

Az önuralom védelmet ad

Mint a város, amelynek csupa rés a kőfala, olyan az az ember, akinek nincs önuralma. Példabeszédek könyve 25. fejezet 18. vers



Az emberi természet, annak következményeként, hogy Ádám és Éva a rosszat választotta és annak következményeként, hogy az emberi természet sokszor a jelenben is az Isten szemében rosszat választja, telve van tökéletlenségekkel. Az idézet, ami az önuralom hiányát a város falához hasonlítja, mély megfontolásra késztet az emberi élet és az erkölcsi felelősség kapcsolatáról.

A város falának célja az volt, hogy védelmet nyújtson az ott lakóknak. Ha ez a fal megsérült vagy hiányos lett, a város lakói sebezhetővé váltak a külső veszélyekkel szemben. Hasonlóképpen, az önuralom, az ember lelki védelmi rendszere. Az, aki nem rendelkezik ezzel a tulajdonsággal, ki van téve az indulatok, kísértések és az erkölcsi romlottság által jelentett veszélyeknek.

Az önuralom fontosságát hangsúlyozza az is, hogy a Szentlélek gyümölcse vagy ajándéka. Ez azt jelenti, hogy az önuralom nem csupán egyedülálló emberi erőfeszítés eredménye, hanem Isten kegyelmének a része is. Az a személy, aki tudatosan törekszik az önuralomra, egyben megtapasztalja Isten segítségét és jelenlétét az életében. Természetesen Isten nélkül is ki lehet alakítani az önuralom szokását bizonyos fokig. Katonák, sportolók, színészek, üzletemberek, edzők stb. kimagasló eredményeket értek el pusztán azáltal, hogy önuralmat gyakorolva hasznos szokásokat alakítottak ki és azokat kitartóan követték.

Az önuralom azonban nem csak egyéni felelősség, hanem társadalmi szempontból is fontos. A hiányzó önuralommal rendelkező emberek hajlamosak rombolni a közösséget, magatartásukkal és döntéseikkel ártva másoknak és maguknak egyaránt. Ezért az önuralom fejlesztése nem csupán egyéni, hanem közösségi ügy is. Ha szabadjára engeded indulataidat, meggondolatlanul beszélsz, mértéktelenül eszel, erkölcstelen élvezeteket követsz, megbánhatod és bocsánatot is nyerhetsz ezekre, ha őszintén megbánod és magad mögött hagyod ezeket, de sokszor ezeknek a következményeit már nem tudod semmissé tenni.
Ahogy egy városnak meg kell erősítenie falait, hogy védelmet nyújtson lakói számára, úgy kell neked is erősítened önuralmadat, hogy ellenállj az élet kihívásainak és kísértéseinek. Ez egy folyamatos küzdelem, de egyúttal Isten kegyelmi ajándéka is, amely által az ember képes túljutni önmagán, és az igazság és a szeretet útján haladni. Az önuralom által az ember nem csupán a saját lelkét védi meg, hanem lehetőséget kap arra, hogy másoknak is példa legyen és áldást hozzon az ő életükbe is.


IMA: Istenem, szeretném önmagamat legyőzni minden egyes napon a Te Szentlelked erejével. Segíts nekem az önuralom áldott szokásának kialakításában, Krisztus nevében, Ámen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gondolataid szűrői

Egyébként pedig, testvéreim, ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetreméltó, ami jóhírű, ha valami nemes és dics...