2024. április 21., vasárnap

Féktelenből Isten hitharcosa

Akkor Józsué, Nún fia, titkon két kémet küldött Sittímből, és ezt mondta nekik: Menjetek, vegyétek szemügyre azt a földet és Jerikót. Azok elmentek, betértek egy Ráháb nevű parázna nő házába, és ott lefeküdtek. Józsué könyve 2. fejezet 1. vers



Tudod mit jelent a Ráháb név? Dühöngést, féktelenséget, gyűlöletet, széles, nyitott. Egy prostituált volt Jerikó városában, amelynek kikémlelésére küldtek 12 férfit.
Milyen volt a Jerikó városának társadalma? Bizonyos értelemben olyan, mint a 21. századi. A prostitúció legális volt és nem számított házastársi hűtlenségnek, ha egy "köztiszteletben álló, becsületes" férfi, prostituáltakkal mulatta az időt.
Ezek az "előkelő" emberek voltak azok, akik miatt felvirágzott a prostitúció. Ha nem lennének kuncsaftok, lennének prostituáltak? Nem.
Titokban tehát, az éjszaka leple alatt, sok-sok férfi látogatta meg ezeket a nőket, hogy mindenféle perverz vágyaikat kiélhessék ott, de nappal teljesen máshogy viszonyultak a prostituáltakhoz.
Köpködtek utánuk, nem is néztek rájuk, nem köszöntek nekik és emberszámba se vették őket.
Isten 12 embere pedig megszállt ennél a prostituáltnál és az egész éjszakát a nőnél töltötték. El tudod képzelni, hogy az éjszaka leple alatt hány "tisztességes" férfi kopogtatott és lepődött meg, amikor Ráháb elküldte őket azzal, hogy most vannak nála férfiak?
Mit gondolnának ma, azok a keresztény lányok, asszonyok, akiknek szenvedélye a különböző pletykák terjesztése, színezése, hirdetése?
" Tényleg azt hiszitek, hogy nem történt semmi a nő és a 12 férfi között? Tényleg azt hiszitek, hogy ezek a tisztességes, istenfélő férfiak mások voltak, mint a mi "tisztességes, istenfélő" férfiaink?
Jerikó összes önmagát "tisztességesnek" tituláló embere elpusztult. És ez az utolsó prostituált, akit nappal megvetettek, éjjel pedig perverzióik tárgyaként használtak a jerikóiak, megmenekült. Miért menekült meg?
Először is azért, mert hitt Isten tervének. Nagyon meglepődhetett, amikor a 12 férfi elmondta, hogy nem azért tértek be hozzá, hogy kihasználják őt. Hanem szeretnék megosztani vele az Isten tervét és esélyt adnak neki arra, hogy Isten tervének részévé váljon. Ráháb hite cselekvő hit vagyis élő hit volt.
Vendégül látta ezeket a férfiakat, megmentette életüket azáltal, hogy elrejtette őket.
Nézd milyen szép tanúságtételt mond Ráháb hitéről: " Tudom, hogy az ÚR nektek fogja adni ezt a földet, hiszen rettegés fogott el bennünket, és remeg tőletek mindenki, aki ezen a földön lakik."

Talán azt kérdezed magadtól, hogy van-e esély számodra, aki valamikor Istent követted, de mára az átlag embernél is erkölcstelenebb lettél? Van-e bocsánat? Van-e kiút? Ha Krisztusba veted hited és ezt cselekedeteid is alátámasztják, akkor van. Ő megbocsátja bűneidet, új szívet és értékrendet ad neked.
Befogad az Ő népébe, ahogyan Ráhábot befogadták Isten népe közé.
Mi lett azokkal, akik nappal leköpték éjjel kihasználták Ráhábot? Elpusztultak. Mi lett a pletykásokkal és a besúgókkal, akik a Jerikói királynak beszámoltak? Meghaltak. Mi lett a 12 kém közül a 10 hitetlen kémmel, akiknek nem volt olyan élő hite, mint Ráhábnak? Meghaltak a sivatagban. Ráháb viszont élt és bekerült Krisztus földi családfájába.
Ha te is hiszel Krisztusban, eredj el és többé ne vétkezzél, hogy sokkal rosszabbul ne járj.


IMA: Istenem, Te ma is a világ által megvetetteket is hívod arra, hogy a Te terved részeivé váljanak. Segíts, hogy élő hittel és következetesen követhesselek téged. Krisztus nevében, Ámen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az anyaság áldott "raktárai"

...Anyja mindezeket a szavakat megőrizte szívében, Lukács evangéliuma 2. fejezet 51.b. vers Amikor az édesanyákról emlékezünk meg, Mária, Jé...