2024. április 15., hétfő

Krisztus és ellenségei

Ti azonban szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót, és adjatok kölcsön, semmit sem várva érte: nagy lesz akkor a jutalmatok, és a Magasságos fiai lesztek, mert ő jóságos a hálátlanok és gonoszok iránt. Legyetek irgalmasok, amint Atyátok is irgalmas."Lukács evangéliuma 6. fejezet 36. vers




Jézus Krisztus és Júdás, a későbbi áruló tanítvány kapcsolata mérvadó számunkra arra nézve, hogy miként viszonyuljunk ellenségeinkhez.
Tudta, ismerte Krisztus azokat a gonosz gondolatokat, amik időközben Júdás elméjében táptalajra találtak mesterével kapcsolatosan? Ismerte.
Észrevette, hogy Júdás hűtlenül kezelte a Krisztus pénzét azáltal, hogy abból rendszeresen lopott? Igen.
Ismerte Júdás képmutatását, amikor az alabástrom szelence tartalmával kapcsolatosan azt mondta, hogy pazarlás volt Krisztusra "költeni" és jobb lett volna a szegényeknek adni? Igen. Júdás a szegényekkel kapcsolatos jótékonyság leplébe öltöztette a saját kapzsiságát és lopási szándékát.
Gondolkoztál azon, hogy Krisztus miért nem leplezte le évekig Júdást?
Meg vagyok győződve, hogy azért nem tette, mert látta azt, aki Júdás mögött állt. A Sátánt. Ő az, aki ma is kihasznál embereket és a végén reménység nélkül és kifosztottan dobja el őket, hogy az örök kárhozatban landoljanak.
Másodszor nem leplezte le egy ideig Júdást azért, mert neki is esélyt akart adni a menekülésre.
Júdást is tanította, Júdással is megosztotta a küldetését, Júdás is látta a csodáknak nagy részét, Júdás is kapott a megsokasított kenyerekből, Júdás is élvezhette a három és fél év alatt Krisztus fizikai közelségét és békés, szeretetteljes jelenlétét.
Krisztus a három és fél év alatt nem ártott Júdásnak, hanem a szerette Júdást és a javát kereste. A rosszért folyamatosan jóval fizetett. Irgalmat gyakorolt Júdással szemben.
Harmadszor, Krisztus határokat szabott ellenségeivel szemben.
Júdás nem volt ott a megdicsőülés hegyén, Júdás nem maradt bent, amikor mindenkit kiküldtek, csak Krisztus és néhány tanítványa maradhatott bent Jairus leányának feltámasztásánál.
Végül az utolsó vacsora alkalmával Júdás úgy döntött, hogy elutasítja Krisztus utolsó szeretetteljes közeledését és innentől már nem volt menekvés a számára. Maradt a Sátán, aki kitöltötte a Krisztus szeretetének elutasítása miatt keletkezett ürességet Júdás szívében. Ebből pedig egyenesen következett, hogy Júdás kiment a sötétségbe, árulóvá majd rövid idő múlva halottá és kárhozottá vált.
Imádkozz hát ellenségeidért te is, ha van lehetőséged rá, tégy jót ellenségeiddel, gyakorolj irgalmasságot amíg teheted, de szabj világos határokat velük szemben, mert ha nem tudod kik az ellenségeid és kik a barátaid, ha nem szabsz világos határokat ellenségeiddel szemben, ők nem lesznek sem jóságosak sem irgalmasak veled szemben pontosan azért, mert a lelked ellenségének irányítása alatt állnak.


IMA: Istenem, segíts nekem felismerni kik azok az ellenséges emberek, akik lelki életemet, családomat, környezetemet rombolni akarják amiatt, akinek szolgálnak. Segíts mentő szeretettel viszonyulni hozzájuk megfelelő határokat szabva. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az anyaság áldott "raktárai"

...Anyja mindezeket a szavakat megőrizte szívében, Lukács evangéliuma 2. fejezet 51.b. vers Amikor az édesanyákról emlékezünk meg, Mária, Jé...