2022. május 10., kedd

Isten vagy ember bölcsessége?

Ezeket hirdetjük is, de nem emberi bölcsességből tanult szavakkal, hanem a Lélektől jött tanítással, a lelki dolgokat a lelki embereknek magyarázva. Korintusiakhoz írt első levél 2. fejezet 13. vers


Sok-sok ember szeretne nagy emberi bölcsességre szert tenni. Ennek érdekében némelyek sok-sok időt töltenek az iskolapadokban, sokat fizetnek, hogy különböző tanfolyamokon vegyenek részt. Bárhogyan is fogalmazod meg, hogy mit jelent az evilági bölcsesség, az Isten azt mondja rá, hogy bolondság.
Ez nem azt jelenti, hogy nem érdemes tanulás által műveltté, képzetté válni. Csak annyit jelent, hogy a tanulás vagy a műveltség nem tesz sem jellemessé, sem bölccsé.
Talán hallottad az elmúlt években annak az orvos történetét, aki féltékenységből sósavval öntötte le a volt barátnőjét. Lehet az a történet is eljutott hozzád néhány éve, hogy a valutaalap akkori vezetője szexuális kalandba bocsátkozott egy szállodai takarítónővel, aminek a következménye az lett, hogy le kellett mondania.
Egy orvos vagy egy magas rangú gazdasági szakember a világ szerint műveltnek, intelligensnek számít, de mégis látjuk, hogy a műveltségük nem tette őket jellemessé és éppen ezért nem tudtak jó döntéseket hozni.
Mit mond Isten az Ő bölcsességéről? „ Mert értékesebb a bölcsesség az igazgyöngynél, és nem fogható hozzá semmiféle drágaság.” ( Példabeszédek könyve 8. fejezet 11. vers)
Isteni bölcsességre nem tehetsz szert valamelyik egyetem diplomájával a kezedben. Csak abban a szívben vesz lakozást, amelyik helyes kapcsolatot ápol Istennel. Egyedül a Szentlélek által kaphat valaki felülről származó bölcsességet.
Nekünk pedig kinyilatkoztatta Isten a Lélek által; mert a Lélek mindent megvizsgál, még Isten mélységeit is. (1 Korintus 2:10)

IMA: Istenem, a Te bölcsességedre vágyom, jobban, mint igazgyöngyre vagy bármilyen más drágaságra. Töltsd meg szívemet a Te Lelkeddel és Általa a Te bölcsességeddel. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Becsületbeli dolog

...tartsátok becsületbeli dolognak, hogy csendesen éljetek, tegyétek a magatok dolgát, és saját kezetekkel dolgozzatok, ahogyan elrendeltük ...