2021. szeptember 24., péntek

Életre szóló istentisztelet

Mert aki meg akarja menteni az életét, elveszti, aki pedig elveszti az életét énértem, megtalálja.           Máté evangéliuma 16. fejezet 25. vers



Péter félrevonta Jézus Krisztust, hogy négyszemközt megfeddje Őt, amikor Krisztus a jövendő szenvedéseiről és életének feláldozásáról beszélt.
Jézus Krisztus világnézete teljesen más volt, mint a Péteré. Krisztus úgy gondolta, hogy sokkalta jobb letennie az életét az emberiség bűneiért, mint ragaszkodni a földi életéhez.
Péternek határozott szavakra volt szüksége, hogy felébredjen a saját maga által létrehozott álomvilágból: „Ő pedig megfordult, és így szólt Péterhez: "Távozz tőlem, Sátán, botránkoztatsz engem, mert nem az Isten szerint gondolkozol, hanem az emberek szerint."
Ha Krisztus nem tette volna le életét az emberiségért, Péter sosem békülhetett volna ki az Atyával és sosem nyerhette volna el az örök élet ingyenes ajándékát.
Péter elképzelése az volt még ekkor, hogy lemondás, kereszthordozás nélkül követi Krisztust. Talán te is gondolkodtál már ezen. Miért ne lehetne a tied a világ kínálta siker, pénz, élvezetek és az üdvösség is? Miért ne lehetnél népszerű a világ szemében és kedves az Isten szemében is? Hiszen úgy is Istent követnéd, csak kis gesztusokat tennél a világnak. Miért ne lehetnél tisztességtelen magánéletedben és munkádban egyaránt? Hiszen Krisztus meghalt minden bűnért. Nem igaz? Miért kellene átadnod az életed Istennek, hogy akarata szerint használhassa azt? Miért ne élhetnéd ki minden önző vágyad akár mások eltaposásának árán is, hiszen Krisztus már letette életét érted is?
Krisztus arra tanította Pétert és arra tanít téged is, hogy tedd le életed az Ő kezébe azért, hogy olyan életet élhess, amellyel valóban tiszteled Istent.
Mi az, amihez görcsösen ragaszkodsz, és semmiképpen nem akarod átengedni Isten kezébe? Ha őszintén követni akarod Istent, ideje elengedned.
Krisztus mondja: „ Ha valaki én utánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye fel a keresztjét, és kövessen engem. Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri, lelkében pedig kárt vall? Vagy mit adhat az ember váltságdíjul a lelkéért?”


IMA: Istenem, csak a Te Szentlelked segítségével tudok őszintén lemondani saját önzésemről és a Te kezedbe tenni teljesen életemet. Taníts meg engem a Te országodért veszíteni el életemet. Segíts megértenem és elhinnem, hogy az élet, amit Te szánsz nekem, a legjobb számomra. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A boldogító iga

Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek. Vegyétek magatokra az én igámat, é...