2023. október 31., kedd

A mennyei bölcsesség

Boldog az az ember, aki megtalálta a bölcsességet, és az az ember, aki értelmet kap. Mert több haszna van ennek, mint az ezüstnek, és nagyobb jövedelme, mint a színaranynak. Drágább ez a gyöngynél, és semmi sem fogható hozzá, amiben kedved leled. Hosszú élet van a jobbjában, baljában pedig gazdagság és dicsőség. Példabeszédek könyve 3. fejezet 13-16. versek



Egy tanárnak volt egy nagyon kiemelkedő diákja. A diák minden egyes vizsgán kitűnőre vizsgázott. A tanárt egy idő után bosszantani kezdte, hogy ezt a kiemelkedő diákot semmivel sem tudja "megfogni."
Egyik vizsgán, amikor a diák ismét kitűnőre vizsgázott, a tanár indulatosan azt mondta neki:
" Még egy kérdést teszek fel neked, mielőtt megkapnád az osztályzatot. Ha lenne egy zsák aranyad és egy zsák bölcsességed, de csak egyiket választhatnád a kettő közül, akkor melyiket választanád?"
A diák gondolkodás nélkül válaszolta: A zsák aranyat.
A tanár így felelt: Látod itt tévedtél. Én mindenképpen a bölcsességet vettem volna el.
A diák mosolyogva válaszolt: Tanár úr! Mindenki azt venné el, ami hiányzik neki.
Komolyra fordítva a szót, hogyan szerezhetsz bölcsességet? Hogyan találhatod meg az értelmet?
Ha az a fajta ember vagy, aki tanul a saját hibáiból, akkor bizonyára azt gondolod, hogy időre van szükséged. Az évek, évtizedek elkövetett hibáiból levont következtetések segítenek neked bölcsességet és értelmet szerezni. Ez fájdalmas és rendkívül költséges módja az értelemszerzésnek és könnyen előfordulhat, hogy hamarabb halsz meg az elkövetett hibáid következtében, mintsem, hogy megszerezd a bölcsességet.
Azoknál viszont mindenképp előbbre leszel, akik folyamatosan ugyanazokat a hibákat követik el, mert nem hajlandóak felelősséget vállalni értük és levonni a megfelelő következtetéseket. Így lehet az, hogy valaki 60 évesen is ugyanazokat a köröket rója életében, amelyeket 18 évesen rótt.
A Bibliában azonban nem efféle bölcsességről olvasunk?
Hogyan volt lehetséges, hogy a 16 éves Dávid, bölcsebb, bátrabb volt, mint a nála jóval idősebb, erősebb, tapasztaltabb társai? Hogyan lehet, hogy a gyermek Sámuel kedvesebb és bölcsebb volt Isten előtt, mint az idős Éli főpap?
A titok a következőben van: " Sámuel felnövekedett. Az ÚR pedig vele volt, és semmit sem engedett földre hullani igéiből."
Örülök, hogy ezt a néhány sort elolvasod, de ha igazi bölcsességre vágysz, akkor Isten bölcsességére van szükséged. Kezdd hát azzal, hogy naponta olvasod, hallgatod Isten beszédét.
Mindannyian találhatunk kifogásokat, hogy ez miért nem megvalósítható: sok munka, gyermeknevelés, gondok vagy örömök, zsúfolt programok stb. stb.
A valóság viszont az, hogy amikor nagyon szeretnél valamit, amikor valami nagyon fontos a számodra, megtalálod rá a pénzt, az időt és a lehetőséget is.
Jómagam már hónapokkal ezelőtt befektettem 30 eurót egy vezeték nélküli fülhallgatóba és munka közben tudom hallgatni Isten beszédét. Mióta pedig megnöveltem az Isten beszédével eltöltött időmet, sok-sok áldást és pozitív változást tapasztaltam. Győzelmeket olyan területein életemnek, amelyeken eddig küszködtem és az Isten különleges kegyelme és szeretete nyilvánul meg naponként életemen.
Az Isten terád is vár. Kész szemrehányás nélkül olyan bölcsességgel megáldani téged, amelyet csak Ő általa kaphatsz. Sem az évek múlása, sem az egyetemi oktatás vagy emberi tanács, nem fog téged eljuttatni oda, ahova a felülről jövő bölcsesség.
Kezd hát neki imádságos szívvel kérni és belemélyülni Isten szavába.


IMA: Istenem, szükségem van Rád. A Te szavadra és bölcsességedre naponként. Szentlelked által itasd át szívemet, életemet, elmémet, cselekedeteimet a Te bölcsességeddel. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Isten szerető kezében

Vesd az Úrra terhedet, és ő gondot visel rád! Nem engedi sohasem, hogy ingadozzon az igaz.                  55. Zsoltár 22. vers Amikor nehé...