2023. november 3., péntek

Bízz Isten időzítésében!

Bízzál az Úrban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj! Minden utadon gondolj rá, és ő egyengetni fogja ösvényeidet. Példabeszédek könyve 3. fejezet 5-6. fejezet



Történt már olyan veled, hogy kaptál Istentől egy vagy több ígéretet, vártál ezeknek az ígéreteknek a beteljesedésére, de egy idő után úgy érezted, hogy már késő? Talán terveztél és számítottál arra, hogy Isten neked tett ígéretei belátható időn beteljesülnek, de mégsem történt semmi?

Emlékezz arra, hogy Isten időzítése és a te időzítésed nem ugyanaz. Ábrahám ígéretet kapott Istentől, hogy gyermeke fog születni, annyi leszármazottja lesz, mint égen a csillag, de amikor 100 éves korhoz közeledett, ő és a felesége is lemondtak erről az ígéretről. Sőt! Úgy érezték be kell segítsenek Istennek. Sára összehozta a férjét saját szolgálóleányával, a szolgálóleánya teherbe esett, majd az a nő, aki összehozta Ábrahámot a szolgálóleánnyal, meggyűlölte a szolgálóleányt. Ebből a meggondolatlan, hitetlenségből fakadó cselekedetből született meg Ismael, aki az arabok ősatyja lett. A háború most éppen Ábrahám ígéretből született gyermekének, Izsáknak a leszármazottai, és a hitetlenségből született gyermeke, Ismael leszármazottai között dúl. Sára kinevette Isten angyalát is, amikor az kihirdette, hogy hamarosan megszületik az ígéret gyermeke.

Ilyen az, amikor megrendül a bizalmad Istenben és csak a saját értelmedre és a körülötted levő "okos" emberekre hallgatsz. Olyan jó azonban, hogy Ábrahám tanult a hibáiból. Eltelt néhány év, ő pedig már túl volt a 100 éven és az Isten ismét próbára tette. Kiben, miben bízik inkább Ábrahám? Drágább neki a fia, vagy odaadja őt Istennek, mert bízik Isten korábban tett ígéretében? " Annyi leszármazottad lesz, mint égen a csillag." Ábrahám ekkorra már a hit emberévé vált. Nem a logikára hallgatott, nem is a környezetére, hanem fogta fiát, felvitte a hegyre és rátette az Istennek épített oltárra. Ezután felemelte a kést, mert hitte, hogy Isten a halálból is vissza tudja hozni a fiát, hiszen megígérte, hogy sok-sok leszármazottja lesz Ábrahámnak. De nem kellett ártania a fiúnak. Isten angyala megállította Ábrahámot. Ahogy Ábrahám esetében, úgy a te esetedben is, az Isten a legjobbat igyekszik kihozni életedből. Szabad döntési lehetőséget adott neked, de jobban ismeri igényeidet, mint te saját magadat.

Éppen ezért a maga terve és időzítése szerint dolgozik. Lehet, hogy jelenleg is vannak életedben olyan emberek, körülmények, amelyekről azt gondolod rengeteg kellemetlenséget okoznak neked, de Isten nem véletlenül engedte meg, hogy éppen most, éppen ezekkel a nehézségekkel, kellemetlenségekkel küzdj.
Mi hát a fontosabb neked? A korlátolt elméd által kigondolt tervek, vagy az Isten terve és időzítése? Jó dolog, ha vannak terveid és céljaid, de ne veszítsd el a reményt, ha Isten máshogy alakítja a dolgaidat, mint tervezted. Isten terve és időzítése mindig jobb neked is, környezetednek is, mint a sajátod.
Honnan tudom? Onnan, hogy szeret téged és a végső áldozatot hozta meg érted. Ábrahámot megállította, amikor felemelte kését a fia ellen, de a golgotai kereszten nem állította meg azokat a bűnösöket, gonosztevőket, akik kezet emeltek az Ő egyetlen, tiszta, szent Fiára, akiben a mennyei Atya minden gyönyörűségét találta. Engedte, hogy a Fiát leköpjék, kigúnyolják, letépjék a ruháját, megkorbácsolják, mindenféle hazugságot mondjanak róla, megverjék és megkínozzák, majd kilehelje a lelkét a golgotai kereszten. Miért? Azért, mert rád és rám gondolt. Ha megakadályozta volna Krisztus szenvedéseit, ránk semmi jó nem várt volna. Bízz hát Istenben. Ha te is az Ő gyermeke vagy, akkor a te szenvedéseidből, csalódásaidból is nyereséget, életet és jót tud kimunkálni. Dicsőség Neki!

IMA: Istenem, köszönöm azt a mérhetetlen szeretetet, amit tanúsítottál és tanúsítasz minden ember iránt. Mivel a Te terved és gondolataid sokkal magasabb rendűek az én elmém felfogóképességénél, nem tudom felfogni sem azokat. De szeretnék bízni Benned. Szeretnék minden utamban, tervemben gondolni Rád és bízni abban, hogy Te egyengetni fogod ösvényeimet. Krisztus nevében magasztallak, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Isten szerető kezében

Vesd az Úrra terhedet, és ő gondot visel rád! Nem engedi sohasem, hogy ingadozzon az igaz.                  55. Zsoltár 22. vers Amikor nehé...