2021. március 16., kedd

Ne térj le Isten útjáról

„Ő azonban megfordulva tanítványaira tekintett, megdorgálta Pétert, és ezt mondta: "Távozz tőlem, Sátán, mert nem az Isten szerint gondolkozol, hanem az emberek szerint." Márk evangéliuma 8. fejezet 33. vers



Természetes dolog, hogy meg akarjuk védeni azokat az embereket, akiket szeretünk a rossztól, szenvedéstől. Néha azonban miközben arra törekszünk, hogy valakit megvédjünk attól, ami szerintünk rossz, a dolgok balul sülhetnek el és éppen az ellenkezőjét érhetjük el törekvéseinkkel. Ez történ Péterrel, aki hevesen reagált arra, amikor Jézus Krisztus elmondta tanítványainak, hogy szenvedés, megvetés és halál vár rá. Péteren annyira úrrá lettek az indulatai, hogy magát Krisztust is megfeddte az általa mondottakért. Meglepetésünkre és úgy gondolom Péter meglepetésére is volt ez, Krisztus intéssel válaszol Péternek. Nem is csak Péterhez beszél, hanem a Sátánhoz, akinek a gondolatai visszhangra találtak Péter elméjében.
Péter itt még nem volt elég érett hitében, hogy lássa a Krisztus számára kijelölt földi út az önmegtagadás, szenvedés és halál útja. A Sátán pedig ki akarta használni Péter érzelmi felindulását, hogy Krisztus eltéríthesse az Atya által kijelölt útjáról. A fájdalom útja helyett a Sátán a hiú, mulandó földi dicsőség felé akarja fordítani Krisztus figyelmét.
Krisztust azonban nem tudta megzavarni a gonosz. Ahogyan olvashatjuk a Korinthusiakhoz írt második levél 8. fejezet 9. részében: „Mert ismeritek a mi Urunk Jézus Krisztus kegyelmét; hogy gazdag létére szegénnyé lett értetek, hogy ti az ő szegénysége által meggazdagodjatok.”
Dicsőség Istennek! Milyen csodálatos üdvözítőnk van!


IMA: Jézus Krisztus, köszönjük, hogy hűségesen engedelmeskedtél a Mennyei Atyának egészen a keresztfának haláláig. Segíts legyőznünk a gonosz kísértéseit, hogy hitben, engedelmességben követhessünk Téged. Ámen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gyakorlati megújulás

Az Isten irgalmára kérlek tehát titeket, testvéreim, hogy okos istentiszteletként szánjátok oda testeteket élő és szent áldozatul, amely tet...