2023. október 20., péntek

A szabadság tökéletes tükre

Mert ha valaki csak hallgatója az igének, de nem cselekszi, olyan, mint az az ember, aki a tükörben nézi meg az arcát. Megnézi ugyan magát, de elmegy, és nyomban el is felejti, hogy milyen volt. De aki a szabadság tökéletes törvényébe tekint bele, és megmarad mellette, úgyhogy nem feledékeny hallgatója, hanem tevékeny megvalósítója: azt boldoggá teszi cselekedete. Jakab levele 1. rész 23-25. versek


Ahhoz, hogy meglásd saját magad, két dologra van szükséged: először is egy jó tükörre és jó fényviszonyokra. 
Hiába jó a tükröd, ha korom sötétben állsz elé, nem sokat fogsz látni benne. Ha félhomályban vagy, akkor sem fogod tisztán látni önmagad. 
Így van ez lelki értelemben is. Ha szeretnéd az igazi valóját látni lelkednek, szükséged van egy tükörre, amelyik nem csal. Ezt a tükröt úgy nevezzük, hogy: Biblia, az Isten szava. A tökéletes fény, amire szükséged van pedig maga Isten. Hiába forgatod naponként Isten szavát, ha nem vagy kapcsolatban Istennel, az igazi világossággal, ha nem engeded, hogy ez a Világosság életed, lelked minden kis zugát beragyogja, akkor nem fogod meglátni önmagad úgy, ahogyan valójában vagy. 
Olvastam egy színésznőről, aki nagyon gyönyörű volt, de egy balesetben sebhelyes lett az arca. Minden tükröt letakartatott a házában és csak a baleset előtti képeit nézegette. 
A közösségi média korában megszoktuk, hogy az emberek csak az előnyösebb oldalukat mutatják, a hibákat, fogyatékosságokat pedig elrejtik. Ilyen lehet az az ember is, aki nem tart igényt sem az Isten tökéletes tükrére sem pedig az Isten tökéletes világosságára. 
Elképzelheti, hogy ő valójában mennyire gyönyörű, esetleg más sötétségben levő embereket is meggyőzhet arról, hogy ő valójában mennyire gyönyörű, de Isten tudja, hogy csupán egy olyan emberről van szó, aki nem akar belenézni a szabadság tökéletes tükrébe. Pedig a változás csakis itt kezdődhet. Az Isten tükrének igazsága szabaddá tesz és amint meglátod igazi valódat, máris helyt tudsz adni az Isten kegyelmének, amely gyönyörűvé tudja átformálni lelked a Szentlélek ereje által. 

IMA: Istenem, Krisztus vállalta, hogy megvetetté lesz, annyira csúnyává válik, hogy még az emberi alakja sem felismerhető azért, hogy a mi lelkünket helyreállítsa. Segíts odaállni a szabadság tökéletes tükre elé, hogy a Te világosságod által megújulhasson lelkünk, életünk. Krisztus nevében, Ámen. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Isten szerető kezében

Vesd az Úrra terhedet, és ő gondot visel rád! Nem engedi sohasem, hogy ingadozzon az igaz.                  55. Zsoltár 22. vers Amikor nehé...