2021. július 5., hétfő

Mit kaptunk az Úrtól? 1. rész

Mert úgy van ez, mint amikor egy idegenbe készülő ember hívatta szolgáit, és átadta nekik vagyonát. Az egyiknek adott öt talentumot, a másiknak kettőt, a harmadiknak pedig egyet, kinek-kinek képessége szerint, és elment idegenbe. Máté evangéliuma 25. fejezet 14-15. vers



Tetszik vagy sem, nem a magunkéi vagyunk, minden egyes embernek van teremtője és Istene.
Az Istenünk, aki egyben az Úr is, először is ajándékozó Isten. Egy talentum (49, 11 kg arany) értéke mai árfolyamban mérve 150 és 200 millió forintnyi összegnek felel meg.
Még az 1 talentumos szolga is nagyon nagy ajándékot és ezzel nagy lehetőséget kapott. Ő viszont úgy gondolkodott, mint ahogyan hajlamosak vagyunk mi is gondolkodni a drága étkészletünkkel, a drága autónkkal, a tetemes megtakarításunkkal kapcsolatosan. Nem használjuk, hiszen túl értékes. Inkább arra törekszünk, hogy megőrizzük, amennyire tudjuk ezeket az értékeket.
Ismertem egy embert, aki óriási összeget takarított meg élete során, de semmit sem használt fel belőle. Azt mondogatta, hogy majd amikor jönni fog egy különleges helyzet az életében, amikor nagy szüksége lesz a pénzre, akkor fogja használni. Élete során nem jött ilyen helyzet, halála után a hatóságok nem találtak egyetlen élő rokont sem, így a tetemes összeg az állam tulajdona lett.
A másik hozzáállás pedig a hűséges szolga hozzáállása, aki vállalta a kockázatot. Úgy gondolta, hogy ostoba lenne, ha nem használná, nem kamatoztatná azt a talentumot, amit kapott.
A mi Urunk végtelenül gazdag, de a talentumokat mindenkinek a képességeihez mérten osztogatja. Isten olyan áldást, talentumot ad neked, amit tudsz kezelni, amit tudsz használni az Ő dicsőségére.
Nem az a cél, hogy a talentumod vegye át feletted az irányítást és a kamatoztatás folyamata maga alá temessen téged is.
Isten dicsőségére használod azokat a dolgokat, amiket az Úrtól kaptál? Félsz sáfárkodni a kapott javaiddal vagy bátran használod azokat Isten dicsőségére? Látod, hol vannak a saját határaid? Esetleg túlvállalod magad? Tencut Zoltán


IMA: Istenünk, köszönjük, hogy gazdag Úr vagy és Krisztus által gazdagon megajándékoztál minket. Segíts, hogy megértsük mit kaptunk Tőled és hogyan kamatoztathatjuk azt a Te dicsőségedre. Krisztus nevében kérünk, Ámen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A fegyelmezés áldásai

Pillanatnyilag ugyan semmiféle fenyítés nem látszik örvendetesnek, hanem keservesnek, később azonban az igazság békességes gyümölcsét hozza ...