2023. július 28., péntek

Válaszd a jó részt

Az Úr azonban így felelt neki: "Márta, Márta, sok mindenért aggódsz és nyugtalankodsz, pedig kevésre van szükség, valójában csak egyre. Mária a jó részt választotta, amelyet nem vehetnek el tőle.      Lukács evangéliuma 10. fejezet 41-42. versek




Egy idős, takarítással foglalkozó néni meghallotta az evangéliumot, elfogadta azt és felkereste a legközelebbi gyülekezetet, hogy csatlakozzon hozzá.
A lelkipásztor érezte, hogy nem éppen rózsa illat szaga van a néninek és arra kérte, hogy imádkozzon egy hétig, gondolja át és majd jöjjön vissza, hogy beszéljék meg a részleteket.
A néni egy hét múlva visszajött, szemügyre vette a gyönyörű gyülekezeti termet és még inkább megerősödött abban, hogy szeretne csatlakozni a gyülekezethez.
A lelkipásztor félt, hogy a többi gyülekezeti tag hogyan fogadná az asszonyt, ezért arra kérte, hogy még egy hétig imádkozzon és utána térjen vissza.
Az asszony beleegyezett, de utána hetekig nem látta senki a gyülekezet környékén.
Egy nap a piactéren futott össze a lelkipásztor az illetővel és érdeklődött, hogy mi történt. Az asszony a következőket mondta el: „Megkérdeztem Jézus Krisztust a gyülekezeteddel kapcsolatban és megnyugtatott. Azt mondta, hogy ne vegyem magamra a többszöri elutasítást, mert Ő maga is több éve próbál bejutni a gyülekezetbe és Őt is rendre elutasítják.”
A lelkipásztor figyelmét elvonták az asszonnyal kapcsolatos külsőségek és éppen emiatt nem tudta meglátni benne Krisztust.
Éppen ezért ne legyünk túl szigorúak Márta megítélésével kapcsolatosan. Ő is szolgálni akarta Jézust és a tanítványait. Az élet dolgaival volt elfoglalva, emiatt pedig elmulasztotta meglátni a nagybetűs Életet. Mária szerette volna megismerni, megtapasztalni a Krisztus közelségét és nem engedte, hogy bármi is elvonja a figyelmét erről. Az egyetlen jó részt választotta: úgy döntött, hogy meg akarja ismerni Krisztust közelebbről.  Mindazonáltal Krisztus szerette mindkettőjüket. Egyikükben hangsúlyosabb volt a tevékeny, szolgáló hit és szeretet, a másikukban pedig a Krisztus iránti szeretet kerekedett felül és arra vágyott, hogy Krisztus közelében és társaságában felüdülhessen a lelke. Hiszem, hogy minden élő hitű emberben ott van mindkét lelkület. A fontos, hogy tudd mikor minek van az ideje. És ami ennél is fontosabb: ha benned a Márta lelkülete erősebb, nem gondold azt, hogy akik nem olyanok, mint te, azok lusták és felelőtlenek. Ha Mária lelkülete hangsúlyosabb benned, akkor pedig ne gondold azt, hogy akik szorgoskodnak az Úr dolgában, azok sekélyes és felületes emberek, akik jobban szeretik az Úr szolgálatát, mint magát az Urat. Krisztus szerette Máriát és Mártát egyaránt és mindkettejüket tanította, hogy hasznos eszközök legyenek az Ő szolgálatában. 

IMA: Istenem, olyan jó lenne, ha meglátnálak téged minden emberben, akit hozzám küldesz. Segíts nekem, hogy a sok teendő ne vonja el a figyelmemet Rólad és a Te beszédedről. Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Isten szerető kezében

Vesd az Úrra terhedet, és ő gondot visel rád! Nem engedi sohasem, hogy ingadozzon az igaz.                  55. Zsoltár 22. vers Amikor nehé...