2023. július 24., hétfő

A kétlelkűség lélektana

Közeledjetek az Istenhez, és ő közeledni fog hozzátok. Tisztítsátok meg a kezeteket, ti bűnösök, és szenteljétek meg a szíveteket, ti kétlelkűek.
Jakab levele 4. rész 8. vers



Van olyan ember, aki kereszténynek mondja magát és öt perccel azelőtt, hogy veled találkozna, találkozik egy másik emberrel és elkezd azzal az emberrel olyan szörnyűségeket beszélni rólad, annyi minden ömlik ki a szívéből, hogy ha a helyszínen lennél vagy valaki rögzítené amit mondott az illető és lejátszaná neked, talán meg kellene kapaszkodj. Nem tudnád elhinni, hogy mennyi rosszat és méreggel átitatott beszédet mondott rólad az illető.
Öt perc múlva pedig találkozik veled, és díjnyertes színészi alakítást tud nyújtani. Az arca egyszerre felderül, és széles mosollyal elkezd beszélni? " Hogy vagy drága testvérem? Milyen rég találkoztunk. Nemrég eszembe jutottál. Nemrég gondoltam rád. Hogy van a családod? A gyerekek? Isten áldjon meg bőségesen!"
Egy istentelen ember azt mondja az ilyen megnyilvánulásra, hogy okos, mert aki így él és így beszél, az tudja magát "forgatni".
De mit mond erről Isten? Felülről való bölcsesség ez? A világban értékelik a hazugságot, az átverést, a sok arcú és sok szívű embereket, még akkor is, ha mások életét tönkreteszik a saját személyes hasznuk, érdekük kedvéért.
Isten azt mondja: " Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják az Istent." Olyan szomorú, de sok helyen Isten népe közé is befurakodott ez az ördögi, "diplomatikus" megnyilvánulás.
Ugyanabból a szívből, szájból egyszer átok, máskor áldás származik, hazugságot hazugsággal takarni.
De az Istennél ez nem így van: " Az Isten által vetett szilárd alap azonban megáll, amelynek a pecsétje ez: "Ismeri az Úr az övéit, és hagyja el a gonoszt mindenki, aki az Úr nevét vallja!" ( 2 Timóteus 2:19)
János evangéliuma 1 fejezetében olvasunk Fülöpről, aki miután megismerte Krisztust, elment Natánaélhez, hogy elmondja neki is a jó hírt. Nátánaélban viszont nem volt álnokság. Nem volt kétszívű ember. Őszintén megmondja Fülöpnek: " Származhat-e valami jó Názáretből?" Názáret ugyanis egy kicsiny és jelentéktelen településnek számított akkor. Krisztus ki is emelte a többi ember előtt is, hogy ebben az emberben nem volt álnokság. Amit gondolt, azt ki is mondta őszintén. Mi van az én szívemben? Mi van a te szívedben? Mi van a mézes-mázos szavak mögött? Mi van a teccetős istentisztelet mögött? A gonosz azt szeretné, hogy világosság angyalának tettesd magad, de a szíved az övé legyen és magad is ördögi emberré válj.
Az Isten pedig szeretné ha őszinte lennél önmagadhoz, őszinte lennél Vele szemben és másokkal szemben is. Őszinte és álnokság nélküli emberré szeretne Isten formálni.
A tanítványok között egy áruló volt, de a mai világban a helyzet rosszabb. A felülről való bölcsesség először is tiszta.

IMA: Istenünk, kérünk légy irgalmas hozzánk. Szeretnénk leszámolni az álnoksággal, a hazugsággal, a képmutatással, a kétszínű és kétlelkűséggel. Krisztus nevében könyörülj rajtunk. Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Isten szerető kezében

Vesd az Úrra terhedet, és ő gondot visel rád! Nem engedi sohasem, hogy ingadozzon az igaz.                  55. Zsoltár 22. vers Amikor nehé...