2024. április 10., szerda

Türelem és szelíd szó ereje

Türelemmel a fejedelmet is rá lehet beszélni, és a szelíd szó a csökönyösséget is megtöri.
Példabeszédek könyve 25. fejezet 15. vers


Az emberi természetben benne van a csökönyösség, a makacsság, és gyakran nehezen változtatható meg valakinek  az elhatározása, meggyőződése.  Ez lehet fejedelem, vezető, vagy akár egy egyszerű ember is.  Főként igaz ez a 21. században, amelyről azt mondja a Biblia, hogy az emberekre a kérlelhetetlenség jellemző többek között.Nagyon sok esetben nem is szükséges valakinek a döntését vagy meggyőződését megváltoztatni. De a türelem és a szelíd szó képes megmelengetni még a leghidegebb szívet is.
A türelem nem azt jelenti, hogy tétlenül ülsz és vársz, hogy mások változzanak meg olyan módon, hogy az neked előnyös legyen. Ellenkezőleg, ez azt jelenti, hogy hajlandó vagyunk várni, dolgozni és kitartani másokkal kapcsolatosan, még akkor is, ha látszólag semmi változás nem látszik vagy esetleg negatív irányba változnak. A türelem egy erős tulajdonság, amely nemcsak másokat, hanem téged is megváltoztat.
A szelíd szó pedig nem a gerinc hiányát vagy a gyengeséget jelenti, hanem azt, hogy képes vagy szeretetteljesen, megértéssel és tiszteletteljesen kommunikálni másokkal, még akkor is, ha nem értesz velük egyet. Egy szelíd szó ereje fel tudja oldani a legkeményebb szíveket, és képes megnyitni az utat a megbékélés és a változás felé. Amikor valakit erőszakosan letámadsz, általában bezárkózik és még inkább megkeményedik. 
Krisztus élete példaként szolgál számunkra ebben az összefüggésben. Ő türelmesen tanított, irányított és szeretett mindenkit, még a legnehezebb esetekben is. A szelíd szó ereje által Ő képes volt megtörni a legmakacsabb ellenállást is, és az emberek szíve átalakult.
Így hát, ahelyett hogy keménykednél vagy hatalommal próbálnál meggyőzni másokat, hadd legyen a türelem és a szelíd szó az eszközöd. Légy hajlandó várni és megérteni másokat, és hadd legyen a szavad mindig kedves és tisztelettudó. Ezáltal lehetőséget teremtesz az Úr munkájának az életedben és az emberek között. 


IMA: Istenem, szeretnék tanulni Krisztustól. Szeretnék szelíden, alázatosan és határozottan élni és képviselni azt, amit rám bízol. Krisztus érdeméért támogass ebben. Ámen. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az anyaság áldott "raktárai"

...Anyja mindezeket a szavakat megőrizte szívében, Lukács evangéliuma 2. fejezet 51.b. vers Amikor az édesanyákról emlékezünk meg, Mária, Jé...