2020. április 15., szerda

Úton Emmaus felé…

Miközben beszélgettek, és vitatkoztak egymással, maga Jézus is melléjük szegődött, és együtt ment velük.  Látásukat azonban valami akadályozta és nem ismerték fel őt. 
Lukács evangéliuma 24. fejezet 16-17. vers 




Hogy lehet, hogy az Emmaus felé tartó tanítványok nem ismerték fel Krisztust? Hátat fordítottak Jeruzsálemnek, ahol Jézus Krisztust letartóztatták, brutálisan megkínozták, keresztre feszítették és eltemették. Ezek az Emmaus felé tartó tanítványok annyit tudtak, hogy Jézus Krisztus holtteste eltűnt, mások pedig azt rebesgették, hogy feltámadt.

Körülbelül egy héttel korábban még ott sétáltak Jézus Krisztus mellett, aki szamárháton vonult be Jeruzsálembe, és királyként éljenezték Őt.

Azt remélték, hogy királlyá fogja önmagát kikiáltani és rá fog ülni Dávid király ősi trónjára. Ehelyett letartóztatták, elítélték és kivégezték. Emmausba hazatérve azon gondolkodtak, hogy mit jelenthet ez az egész.

Ma már tudjuk, hogy Jézus Krisztus feltámadt a halálból, de mégis sötétségben élhetünk és teljesen figyelmen kívül hagyhatjuk a feltámadt Krisztust.

Ezek a tanítványok sötétségben voltak, amíg Jézus Krisztus fel nem fedte kilétét előttük. Először azon csodálkoztak, hogy ki ez a tudatlan ember, aki melléjük szegődött és semmit sem hallott azokról az eseményekről, amik felkavarták egész Jeruzsálemet?

Úgy gondolták majd ők felvilágosítják. Rövid időn belül azonban rádöbbentek, hogy ők voltak azok, akik felvilágosításra szorultak, ők voltak tudatlanok.

A feltámadás útján járni ma is tartogat kihívásokat a számunkra. Tudatosan és szándékosan a feltámadt Jézus Krisztussal járni utunkat, napi kihívást jelent a számunkra.

A húsvét utáni reménységünk: a feltámadt Jézus Krisztus velünk van a mindennapjainkban is, akár felismerjük Őt, akár nem. Ne nézzünk szándékosan keresztül Rajta, ne tartsuk Őt tudatlannak. Sokkal többet tud, sokkal bölcsebb, mint gondolnánk. Ismer minket és ismeri életünk eseményeit.

A szívünk legmélyebb vágyait, gondolatait, szándékait. Nézzünk Rá, akinek a neve Immánuel, ami azt jelenti, hogy velünk az Isten. Ha az Ő tanítványai vagyunk, életünk útján velünk együtt jár.



IMA: Istenünk, annyira könnyen figyelmen kívül hagyhatjuk a Te jelenlétedet és annyira könnyen elfelejtünk hálát adni érte. Nyisd meg a mi szemeinket is, hogy felismerjünk Téged a mindennapjainkban is. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az anyaság áldott "raktárai"

...Anyja mindezeket a szavakat megőrizte szívében, Lukács evangéliuma 2. fejezet 51.b. vers Amikor az édesanyákról emlékezünk meg, Mária, Jé...