2020. június 22., hétfő

Kitaszított gyógyulása

Jézus így felelt neki: "Ma lett üdvössége ennek a háznak: mivelhogy ő is Ábrahám fia.
Lukács evangéliuma 19. fejezet 9. vers



Ha napjainkban meglátogatnánk Jerikót, két fontos dolgot láthatnánk ott. Az egyik Elizeus forrása, az a hely, ahol Elizeus ihatóvá tette az ihatatlan vizet körülbelül 2800 évvel ezelőtt.
A forrás egy parkban helyezkedik el és színes virágok övezik. „És a víz meggyógyult, így van ez még ma is, Elizeus szava szerint, amelyet kimondott.” (2 Királyok 2:22)
A második érdekes látnivaló, Jerikó városának központjában található. Egy fügefa a parkban. Ha meglátogatod, el fogják neked mondani, hogy nem ez az a fa, amelyre Zakeus felmászott, hogy lássa Jézus Krisztust, de a hely, ahol Zakeus találkozott Jézus Krisztussal egyezik a fügefa helyével.
Zakeus egy vámszedő volt, aki a népe árulójává vált azáltal, hogy az elnyomó római birodalom alkalmazottjává lett, ezen kívül tolvaj is volt, mert annyit kért „vám” fejében, amennyit csak akart, a különbözetet pedig megtarthatta magának. A rómaiakat nem zavarta, ha többet kér, mint amennyit ők várnak. Csak az érdekelte őket, hogy a nekik járó vámot Zakeus beszolgáltassa.
Zákeus tehát egy nem kívánt személy volt a népe körében. A saját népéhez tartozók egyszerűen levegőnek nézték. Halott volt számukra. Krisztus viszont túllátott nemcsak a fügefa levelein, hanem Zákeus megvetett, bűnös állapotán is, felajánlta Zákeusnak, hogy megszabadítja azoktól a dolgoktól, amik miatt „számkivetett” lett. Zákeus kifejezte cselekedetével, hogy elfogadta Krisztus ajánlatát és akkortól megváltozott az élete.
Jézus Krisztus ezt bárki életében megteheti. Akik Őt őszintén keresik, ma is megtalálhatják. Ha az emberek nem tudják önmagukról, hogy elveszett állapotban vannak, Krisztus akkor is megkeresi, megtalálja őket.
A „Zákeus” név azt jelenti: tiszta. Milyen boldog volt Zákeus, hogy végre a nevéhez méltó életet élhetett.


IMA: Úr Jézus, Te azért jöttél, hogy megszabadíts minket bűneink átkától és megtisztíts minket bűneinktől. Ahol bűn alatt görnyed életünk, kérünk tisztíts meg, ahol a bűn átkának rabjai vagyunk, szabadíts meg minket. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Becsületbeli dolog

...tartsátok becsületbeli dolognak, hogy csendesen éljetek, tegyétek a magatok dolgát, és saját kezetekkel dolgozzatok, ahogyan elrendeltük ...