2020. szeptember 15., kedd

A Szentlélek adhat igazi jellemet

Derék asszonyt kicsoda találhat? Értéke sokkal drágább az igazgyöngynél. Ura szívből bízik benne, vagyona el nem fogy. Példabeszédek könyve 31. fejezet 10-11. fejezet



Azt tapasztalom, hogy napjainkban sokan nem tudják mi a különbség az iskolázottság és a jellemesség között. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy aki iskolázott, tanult az jellemes ember is. Ezt a történelem számtalanszor cáfolta már. Egy dolog, hogy valaki érdekfeszítően tud beszélni a kegyességről, mert tanult és más dolog az, ha a kegyesség erejével is bír és ezáltal nemes jelleme is van.
Nézzük meg azt, hogy mit mond Isten beszéde ezzel kapcsolatosan. A Példabeszédek könyvében olvasunk az Isten szerinti bölcsességről és jellemességről.
A 31. fejezetben voltaképp Isten egy jellemes feleséget használ az igazi bölcsesség és jellem bemutatásaként.
Ugyanakkor Isten ezzel szembeállít egy másik „ostoba” asszonyt a bölcs asszonnyal, hogy lássuk mi a különbség közöttük. ( Lásd Példabeszédek 9:13-18)
Nagyot tévednénk, ha ezeket a tanításokat csak nőkre, feleségekre, asszonyokra vonatkoztatnánk. A Példabeszédek könyve 31. fejezete azt mutatja be, hogy a gyakorlatban hogyan élnek, cselekednek azok az emberek, akik Isten bölcsességére alapozva élnek. ( Nemcsak beszélnek erről.)
Azt láthatjuk elsősorban, hogy az Isten szerint bölcs és jellemes ember szorgalmas. Találékonyan és Isten dicsőségére, mások javára dolgozik elsősorban (nem a vaskos profitot tartja elsődlegesen szem előtt), akár üzletember, akár földműves. Kihasználja azon adottságait, amelyeket Istentől kapott, megragadja azokat a lehetőségeket, amelyeket Isten előre elkészített számára, hogy jót cselekedhessen, növekedhessen, fejlődhessen. Nem sajnálkozik képmutatóan a szegények sorsa, nyomora felett miközben semmit sem tesz értük, nem is ítélkezik felettük, hogy megnyugtassa saját lelkiismeretét és leplezze kapzsiságát, hanem meg tudja osztani másokkal azt, amit maga is Istentől kapott.
Amikor Istentől kap egy irányt, célt, feladatot, szorgalmasan munkálkodik, mert a jövőbe nézve tudja, hogy Isten áldása fogja kísérni életét. Az ilyen ember nemcsak a szorgalmával, hanem feltétel nélküli bizalmával és engedelmességével is dicsőséget ad Istenének.
Azok a nők és férfiak, akik teljes szívükből Istennek szeretnének dicsőséget szerezni, Isten Szentlelke által lesznek elvezetve minden igaz bölcsességre. Ó de áldott házasság az, amelyben férj és feleség egységben azon dolgoznak, hogy Isten megdicsőüljön életükben, családjukban.
De áldott vagy, ha a házastársad a tisztaság, szentség, Isten szerinti jellem és erkölcs szépségét hordozza. Még áldottabb, ha te magad hordozod azt.  A testi szépség napról-napra veszít csillogásából, de az a férfi és az a nő, aki Isten Szentlelke által kaptak új jellemet, napról-napra szebb lesz.


IMA: Istenünk, segíts nekünk, hogy hűségesen tiszteljük a Te szeretetedet és életünkre vonatkozó tervedet. Jézus Krisztus nevében, aki a tökéletes példa számunkra a bölcs életvitelt illetően kérünk, Ámen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A fegyelmezés áldásai

Pillanatnyilag ugyan semmiféle fenyítés nem látszik örvendetesnek, hanem keservesnek, később azonban az igazság békességes gyümölcsét hozza ...