2020. október 21., szerda

Miért?

Akkor így beszélte el neki a dolgokat: Bejött hozzám a héber szolga, akit idehoztál hozzánk, hogy csúffá tegyen engem. Mózes első könyve 39. vers 17. vers



József 17 éves kora környékén lett eladva a saját irigy testvérei által rabszolgának. Miért? Egy gazdag, befolyásos egyiptomi ember rabszolgája lett akit Potifárnak hívtak. József hűséges maradt az ő Istenéhez. Miért? Mivel József egy jóképű fiatalember volt, és a legjellemesebb ember közel s távol Potifár udvarában, Potifár unatkozó felesége szemet vetett a fiatal rabszolgára. Egy rabszolgának elvileg engedni kellett volna az úrnője kívánságának, hiszen nem lehetett szabad akarata, véleménye, csak egy élő munkaeszköznek számított. József azonban tudta, hogy ő elsősorban Isten tulajdona és rabszolgája és azután Potifáré és a feleségéé. Ezért is tagadta meg az úrnője e kérését. Akárhogyan ostromolta, csábítgatta, József erős maradt. Egy napon azonban a testi vágyaktól fűtött unatkozó asszonyka arra ragadtatta magát, hogy letépje József ruháit, József pedig elmenekült. Miért? Erre az önérzetében megsértett feleség nemi erőszak kísérletével vádolta meg a fiatal rabszolgát, amiért abban az időben halál járt. Potifár valószínűleg ismerte a feleségét és ebből kifolyólag hitte is, amit mondott, nem is. Egy rabszolga szava azonban semmit nem jelentett egy szabad, gazdag nő szavával szemben, ezért Potifár végül „csak” börtönbe vetette Józsefet. Miért?
Talán a te életednek is megvannak a miértjei. Miért van az, hogy teljes igyekezeteddel igyekszel kiállni Isten igazsága mellett és igyekszel az Ő tetszését keresni és mégis gyalázkodást kapsz érte cserébe embertársaidtól? Miért van az, hogy olyan sok ember mellé áll mocskos, korrupt, Isten előtt utálatos dolgok mellé valamiféle hasznot remélve, de amikor Isten eszközt keres, hogy az ördög munkáit lerontsa, akkor az Isten népének a többsége nem akar kiállni, mert, félti az életét, a családját, az érdekeit. Emiatt pedig úgy jár ma is az Isten népe, ahogyan Dávid idejében, amikor Isten népének serege gyáván, remegve állt Góliát előtt és hallgatták, ahogyan gyalázza Isten népét, Isten seregét. Ha eszköz leszel Isten kezében, hogy az ördög munkáit lerontsa, fognak támadások érni téged, a családodat, a gyerekeidet, az életedet, de Isten mindent javadra fog munkálni és a végén fel fog emelni téged az Ő dicsőségébe. A keresztény élet nem gyáváknak való, nem érdek embereknek való. Mit teszel, amikor a munkaadód olyan dologra kér, amit az Isten utál? Vállalod akár azt is, hogy elveszítsd a munkahelyed, mert tudod, hogy Isten a te életednek az Ura mindenek előtt és felett?
Vállalod azt, hogy a saját testvéreid elutasítanak azért, mert te Krisztus nyomdokait követed? Vállalod azt, hogy Isten beszédét hirdetve úgy hallgassanak, mint aki meséket mond csupán, míg azok akik a meséket, tévtanokat hirdetik megbecsülésben részesülnek? Ha igen, egy napon minden mértedre választ fogsz kapni, minden veszteséged végtelenszer meg fog térülni és minden könnyed le lesz törölve. Tarts ki! Isten ma is egy embert keres. Egy Józsefet, egy Dávidot, akit eszközként használhat. Miért ne lennél te ez az ember?


IMA: Istenünk, tudjuk, hogy Krisztust követni azt jelenti, hogy meg kell tagadni önmagunkat, vállalni kell a kereszthordozással járó lemondást, szenvedést. Szeretnénk növekedni a Te szeretetedben és megérteni, hogy nincs édesebb közösség, mint a Veled való közösség. Légy Te életünk Ura mindenek felett. Krisztus nevében, Ámen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az anyaság áldott "raktárai"

...Anyja mindezeket a szavakat megőrizte szívében, Lukács evangéliuma 2. fejezet 51.b. vers Amikor az édesanyákról emlékezünk meg, Mária, Jé...