2020. március 18., szerda

Vírus veszély: Kötelező a lassítás!

Volt ennek egy Mária nevű testvére, aki leült az Úr lábához, és hallgatta beszédét.
Márta pedig teljesen lefoglalta magát a sokféle szolgálattal. Ezért előállt Márta, és így szólt: "Uram, nem törődsz azzal, hogy a testvérem magamra hagyott a szolgálatban? Mondd hát neki, hogy segítsen!"
Lukács evangéliuma 10. fejezet 39-40. vers



Mária és Márta lánytestvérek voltak, de jellemre nézve teljesen különbözőek voltak. Olyanok voltak, mint a tűz és a víz. Mártát úgy tudnánk leginkább jellemezni, mint aki a szervezésben, cselekvésben érezte otthonosan magát. Ha te is olyan típus vagy, hogy csak akkor érzed jól magad, ha valamit tehetsz-vehetsz, akkor meg tudod érteni Márta hozzáállását.

Márta is örült Jézus Krisztus és tanítványai látogatásának, de ezt az örömteli eseményt is a „tenni” és nem a „lenni” oldalról közelítette meg. Annyi teendőt látott maga előtt az előkészületekkel illetően, hogy nem tudott lassítani és megállni, hogy meghallgathassa Krisztus mondanivalóját. Mindent megtett, csak elfelejtette élvezni a vendéggel való személyes közösséget.

Ráadásul még dühös is lett Máriára, az ő leánytestvérére, aki egészen más beállítottságú volt. Volt olyan, hogy annyira elfoglaltad magad (önmagában jó dolgokkal), hogy nem volt időd meghallgatni Krisztus üzenetét?

Jézus Krisztus azonban nem Máriát intette (ahogyan Márta szerette volna), hanem Mártának hívta fel a figyelmét arra, hogy nem legyen bosszús és aggodalmaskodó, hanem összpontosítsa ő is figyelmét a legjobb részre.

Azt jelenti ez, hogy ne tegyünk semmit az Isten országának építéséért, csak olvassunk Bibliát és imádkozzunk állandó jelleggel?

Nem! Isten arra is hív minket, hogy aktívan tegyünk az Ő munkájának előre meneteléért is.

Ha megfigyeljük, a történet leírása előtt, az irgalmas szamaritánus története van, amikor Jézus Krisztus a másik végletről tanított. Olyan emberekről, akik az „Istentiszteletet” használták kifogásként, hogy ne kelljen segíteniük a bajbajutott, kifosztott sebesült emberen.

Ez a másik véglet. A következő hetekben, hónapokban, le fog lassulni az élet. Sok lehetőség, amit máskor megragadhatunk, hogy elfoglaltak maradhassunk, most nem lesz elérhető.

Isten ez által a helyes egyensúlyra akar tanítani minket. Ha folyton tenni akarunk, most meg kell tanulnunk Isten jelenlétében lenni és jól érezni magunkat. Ha esetleg nem szoktunk a tettek mezejére lépni, akkor, sem amikor szükséges lenne, most talán tennünk kell azért, hogy másokat bátorítsunk, segítsünk.

Bármit is teszünk, összpontosítsunk Jézus Krisztusra, aki a legjobb dolog, legjobb rész a földi életben. Az Ő szeretetétől indíttatva, bemutathatjuk az Ő közelségének szépséget a körülöttünk élőknek.


IMA: Urunk, segíts minket, hogy ezekben a válságos időkben is, a legfontosabb dologra összpontosítsunk: Rád. Akár pihenünk, akár dolgozunk, segíts, hogy Te maradhass a középpontban. Segíts minket befogadnunk Téged otthonainkba, szíveinkbe, életünkbe. Ha sokakkal most nem is találkozhatunk fizikális értelemben, segíts, hogy Veled találkozzunk. Krisztus nevében, Ámen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az anyaság áldott "raktárai"

...Anyja mindezeket a szavakat megőrizte szívében, Lukács evangéliuma 2. fejezet 51.b. vers Amikor az édesanyákról emlékezünk meg, Mária, Jé...