2020. április 11., szombat

Jézus a középpontban!

Ott megfeszítették őt, és vele másik kettőt, jobbról és balról, középen pedig Jézust.

János evangéliuma 19. fejezet 18. vers 




A Golgota hegyén három keresztet állítottak fel egy nagypéntekhez hasonló napon. Belegondoltál már abba, hogy Krisztus egyedül is meghalhatott volna? Miért volt mégis három kereszt? Tudjuk, hogy be kellett teljesednie a jövendölésnek, miszerint a bűnösök közé számlálták őt. Ezért volt még két lator, két olyan bűnöző, akiknél aljasabb már nem létezett a római jog szerint. A történészek szerint, a keresztre feszítéssel a romaiak azt fejezték ki a megfeszítettel kapcsolatban, hogy annyira gonosz, aljas, hogy nincs számára hely sem a Mennyben, sem a Földön, ezért kellett neki ég és föld között függeni.
A két lator bűnei következményeiként kerültek keresztre. Hozzánk hasonlóan, ők vétkeztek az Isten ellen. Az ő állapotuk voltaképp az emberiség állapotát szemléltette. Azt is szemléltették, hogy mit érdemelne minden egyes ember Krisztus áldozatában vetett hit és Isten kegyelme nélkül.
Jézus Krisztus is meghalt a kereszten, Isten átka és büntetése sújtotta jóllehet Ő ártatlan volt. Ő maga sosem vétkezett. Pilátus maga is többször kimondta vele kapcsolatosan, hogy nem követett el semmilyen bűnt. A táblára, amit a halálraítélt feje fölé szögeztek rajta a bűnt, ami miatt kiszabták a halálbüntetést, nem írtak semmiféle bűnt. Csak egy megállapítás volt rajta: „Názáreti Jézus, a zsidók királya.”
Az egyik lator felismerte, hogy Jézus Krisztus semmi rosszat nem tett, elismerte, hogy ő megérdemli a büntetését, Jézus Krisztus pedig megbocsátott neki. Jézus Krisztus középen elhelyezkedő keresztje a megváltásról beszél. Ő az, aki hordozta a mi bűneinket is. Ő fizetett a mi aljasságainkért is. Fontos, hogy megértsd, Jézus Krisztus Isten megváltó munkájának a középpontjában áll.
Egyetlen ember sem kerülheti ki Jézus Krisztus keresztjével kapcsolatos döntést. Ez a kereszt tőlünk is azt kérdezi: „Mit fogsz tenni Jézussal?”
Nagypénteken, hogy viszonyulsz Jézus Krisztushoz és az Ő keresztjéhez? Ő a te megmentőd is? Tudod, hogy Ő nem a saját bűneiért, hanem a mi bűneinkért halt meg?
Elfogadtad Őt, mint életed Urát és Megváltóját? A Te életed középpontja is Jézus Krisztus lett? Esetleg gúnyolod Őt, mint a másik lator tette és azt hiszed majd te a saját erőfeszítéseidnek köszönhetően meg fogsz szabadulni Isten téged sújtó jogos haragjától?
Bárcsak helyes döntést hoznál ma!

IMA: Istenünk, köszönjük, hogy odaadtad egyetlen Fiadat, hogy Aki hisz Benne, ne vesszen el, hanem örök élete legyen. Jézus Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az anyaság áldott "raktárai"

...Anyja mindezeket a szavakat megőrizte szívében, Lukács evangéliuma 2. fejezet 51.b. vers Amikor az édesanyákról emlékezünk meg, Mária, Jé...