2020. június 24., szerda

A Szentlélek elleni bűn

Az írástudók pedig, akik Jeruzsálemből jöttek le, azt mondták, hogy Belzebub van benne, és hogy az ördögök fejedelmének a segítségével űzi ki az ördögöket.
Márk evangéliuma 3. fejezet 22. vers





Jézus Krisztus visszatért Galileába, a házat pedig ahol Ő tartózkodott, egy zajongó, háborgó tömeg vette körül. Ebben a tömegben voltak hozzátartozói, akik úgy gondolták, hogy Jézus megőrült és el kell fogni. Hogyan máshogy magyarázhatták volna, amiket Krisztusról hallottak?
Jézus démonokat űzött, betegeket gyógyított, bűnöket bocsátott meg, és szombat napon gyógyított meg embereket. Ezek és a példázatok, amiket sokan nem is értettek, a hatalommal párosulva, amivel Jézus Krisztus hirdette az Atya üzenetét, indította a hozzátartozókat arra, hogy őrültnek titulálják az Isten Felkentjét.
A jeruzsálemi hatóságoknak sokkal sötétebb magyarázata volt minderre. Ők úgy gondolták, hogy Jézus Krisztus nagyobb démoni erőket vesz igénybe azért, hogy visszaszoríthassa a kisebb démoni erőket. Megszállottnak gondolták Krisztust, aki ördögi erővel tesz megmagyarázhatatlan dolgokat.
Ez istenkáromlás volt. Azt állítani Krisztusról, akit az Isten Szentlelke kent fel a szolgálatra, hogy valójában ördögi „kenettel” rendelkezik, az Ő szentségének és az Atyától kapott küldetésének megtagadása.
Ezért mondta Krisztus, hogy a Szentlélek káromlása olyan bűn, ami örökké megmarad. Nem lehet lemosni, eltörölni, semmissé tenni.
Ez a bűn nem arról szól, hogy valaki meggondolatlanul mond valamit vagy tudatlanságból. Pál apostol valamikor úgy gondolta, hogy Krisztus ellen harcolni és a keresztények ellen, Isten tiszteletének kifejezése. De ő tudatlanságból cselekedett. Isten pedig elnézte a tudatlanságából elkövetett tetteit, kimondott szavait, és megnyitotta szemeit, elhívta őt a szolgálatra. Érted mi a különbség?
A Szentlélek elleni bűnt egy megkeményedett szívű ember tudja elkövetni, aki tudatosan megtagadja az Isten Szentlelkének a munkáját még akkor is, ha az a szeme előtt zajlik.
Krisztus ma is tesz csodákat, tanít a Biblián keresztül, megszabadít a bűnöktől éppen, mint 2000 évvel ezelőtt.
Milyen szavakkal írnánk le Őt és azt amit Ő végez ma?


IMA: Tanító, Megmentő, Szabadító, Isten Fia, ezek azok a szavak, amelyekre méltó vagy Úr Jézus Krisztusunk. Olyan nagyon szerettél és szeretsz minket. Bocsásd meg nekünk, amikor tiszteletlenek voltunk Veled szemben szavainkkal vagy tetteinkkel. Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Becsületbeli dolog

...tartsátok becsületbeli dolognak, hogy csendesen éljetek, tegyétek a magatok dolgát, és saját kezetekkel dolgozzatok, ahogyan elrendeltük ...