2020. szeptember 22., kedd

A Király kegyelme

Mert ha te most néma tudsz maradni, a zsidók kaphatnak módot máshonnan a szabadulásra és menekvésre, te azonban családoddal együtt elpusztulsz. Ki tudja, nem éppen a mostani idő miatt jutottál-e királynői méltóságra? Eszter könyve 4. fejezet 14. vers



Az ókori perzsa birodalom királya, Xerxész, Hámán hazugságának köszönhetően kiadott egy visszavonhatatlan rendeletet, amely arról szólt, hogy minden zsidót a perzsa birodalomban egy meghatározott időpontban irtsanak ki.
Az a jó, hogy Isten adott mellé egy igazi nőt feleségül: Hadassát. A Hadassa név jelentése: Mirtusz. Valószínű nagybátyjával döntötték el, hogy Hadassa egy másik néven lép be a király kegyeiért meghirdetett szépségversenybe. Eszter néven, ami egy perzsa eredetű név és csillagot jelent. Igazi jó illatot terjesztett Hadassa a királyi udvartartásban elsősorban nemes jellemével. Jellemes nő volt, bátor nő volt, talpraesett nő volt, Istenfélő nő volt, ráadásul az összes szép nő közül, akik a király kegyeiért versenyeztek, ő bizonyult a legszebbnek.
A névváltoztatás miatt sem tudhatta Hámán és a király, hogy Eszter maga is zsidó származású. A rendelettel a király öntudatlanul aláírta szeretett feleségének halálos ítéletét is. Mit tett egy ilyen helyzetben Hadassa, aki a szó szoros értelmében igazi nőnek bizonyult nem a külső adottságai, hanem a sziklaszilárd jelleme miatt?
Böjtölve, gyászolva, magába szállva kérte Isten tanácsát, segítségét. Imára és böjtre hívta a népét is, majd felöltözött a királyi ruhájába és bátran ment be a király elé a királyi rendelet ellenére, amely kimondta, hogy ha a királynő hívatlanul megy be a férje elé, csak akkor maradhat életben, ha a férje kinyújtja rá a királyi jogart jóindulatának jeléül.
Ez a nő nem a fizikai szépségével fogta meg elsősorban a királyt, hiszen a király szebbnél-szebb nőkkel volt körülvéve. Eszter jelleme, a szívének rejtett belső embere fogta meg a királyt. Eszter mégsem önmagában bízott, nem arra alapozott, hogy igazi nőként ő majd megint el fogja csábítani a királyt. Isten erejében, kegyelmében bízott, amikor bement a király elé. Isten pedig jó tetszését fejezte ki Hadassa iránt azáltal, hogy a király kinyújtotta felé a királyi jogart.
Ezután Eszter egy vacsorát készített a királynak és Hámánnak, ahol hatalmát és befolyását arra használta, hogy megmentse a népét a haláltól. ( Eszter könyve 5. fejezet)
A keresztények közössége voltaképp Krisztusnak, a királyok Királyának a menyasszonya. Ez a Király annyira szereti a menyasszonyát, hogy életét is odaadta érte a golgotai kereszten.
Tegyünk félre hát minden akadályt és menjünk ma Isten elé azzal a bátorsággal, hogy Krisztus miatt kegyelemre, segítségre találunk mi is. Krisztus az egyetlen reménységünk, Megváltónk és Királyunk. Rá nézzünk hát ma is hittel.


IMA: Istenünk, Te vagy a mi egyetlen reménységünk. Töltsd meg életünket bátorsággal, hogy Benned bízzunk és Téged szolgáljunk hűségesen. Krisztus nevében kérünk, Ámen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Igazi bőség

...én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek." János evangéliuma 10. fejezet 10. vers Jézus Krisztus sokkal többet akar...