2020. szeptember 23., szerda

A megtérés és a higgadtság segít!

Ezt mondta Delila: Jönnek a filiszteusok, Sámson! Ő felébredt álmából, de azt gondolta: Kiszabadulok most is, mint máskor, csak megrázom magam! - mert még nem tudta, hogy elhagyta őt az ÚR. Bírák könyve 16. fejezet 20. vers



Sámson kálváriája bizonyos értelemben a 21. század emberének kálváriája is. Sámson lassan, de biztosan lépett át olyan határokat, amelyekről Isten előre megmondta neki és szüleinek is, hogy tilos átlépnie őket.
Nazírként született Sámson, ami azt jelentette, hogy sosem ihatott volna alkoholos italokat, sosem vágathatta volna le a haját, szakállát és semmi tisztátalant nem tehetett volna. ( Például állati tetemhez nem érhetett volna). Isten szolgálatára félretett emberek voltak a nazírok. Ami ennél is nagyobb tragédia, hogy Sámson tényleg elhitte, hogy az ereje, a győzelmei, a sikere az önmagából fakad és tehet bármit, mert mindig áldott lesz, mindig győzni fog és mindig vele lesz az Úr. Ismerős ugye? 21. századi pozitív keresztény szemlélet. Tehetsz bármit az életben, mert Isten szeret és támogat, a végén megbocsájt és üdvözít. A Sátán pedig ott van, hogy ehhez a hazugsághoz illúziót is biztosítson.
Sámson hozzáért egy döglött oroszlánhoz, amivel megszegte a nazír fogadalmát és nem veszítette el az erejét. (még). A gonosz pedig ott volt, hogy Sámson fülébe súgja: „Látod? Megtetted. És semmi rossz nem történt. Minden olyan, mint ezelőtt.”
Egyik bűn pedig követi a másikat, egyik megalkuvás jön a másik után. A leejtőn könnyű elindulni, de nem könnyű megállni. Legközelebb Sámson minden gond nélkül ágyba bújt egy prostituálttal. És nem történt semmi. Egyre vakmerőbb lett és egyre ostobább. Hiszen az elbizakodás után mindig bukás jön. Beleszeretett a halálos ellenségei közül való filiszteus nőbe. Delila pedig bevitte az utolsó tőrdöfést azzal, hogy kicsalta Sámson erejének titkát és levágta a haját. Sámson erejének a jelképe volt a haja, az igazi ereje viszont az Isten iránti elkötelezettsége és engedelmessége volt. Ezt veszítette el teljesen, amikor elárulta titkát ellenségének és az levágta a haját. Sámson ekkor még nem tudta, hogy elhagyta őt az Úr, csak az önteltsége volt vele. A kettőt nem tarthatjuk meg. Vagy a büszkeségünket hagyjuk el, vagy az Úr hagy el minket. Rövid időn belül a saját bőrén érezhette Sámson, hogy elhagyta őt az Úr. Láncra verték, kigúnyolták, kiszúrták a szemeit, gúnyolták és rabszolgaként dolgoztatták. Egy pillanat alatt mindent elveszített. Delilát, az erejét, a szeme világát, a szabadságát, a méltóságát és Istent is. Az gonosz sokat ígér, keveset ad és végül mindent elvesz. Így van ez. Valamikor talán te is komolyan vetted Isten szavát, ma viszont egyre magabiztosabban léped át az Isten által kijelölt védőkorlátokat. Szeret az Isten, vár az Isten, de ha átlépsz egy bizonyos határt, neked is le kell aratnod gondatlanságod keserű következményeit.
Miért várnád meg ezt? Értsd meg, hogy amit magánéletedben teszel, az igenis kihat egész életedre. Jöjj bűnbánattal Isten elé, alázkodj meg, kérd Isten bocsánatát és erejét, hogy olyan életet élhess a jövőben, ami világosan mutatja, hogy te Istenhez tartozol. Isten életed minden területének középpontjában áll?


IMA: Istenünk, előtted semmi sincs rejtve. Segíts tanulnunk Sámson történetéből, hogy hűségesek maradhassunk Hozzád. Adj nekünk bölcsességet, hogy életünk minden területén Téged követhessünk. Krisztus nevében, Ámen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A szépség, amelyet Isten kíván

Szépségedet a király kívánja, mert ő a te urad, borulj le előtte! 45. Zsoltár 11. vers A fenti igeversben a király, mint az isteni szerelmes...