2020. szeptember 24., csütörtök

Isten képe és hasonlatossága

Akkor ezt mondta Isten: Alkossunk embert a képmásunkra, hozzánk hasonlóvá: uralkodjék a tenger halain, az ég madarain, az állatokon, az egész földön és mindenen, ami a földön csúszik-mászik. Mózes első könyve 1. fejezet 26. vers



A történelem során számtalan nagyon tehetséges sportolóról, színészről, művészről, politikusról hallottunk már a karrierjükben nagyon szép eredményeket értek el, de magánéletükben olyan botrányos dolgokba keveredtek, hogy derékba tört a karrierjük. A sok kimagasló, kiváló eredmény nem tudta semmissé tenni a magánéletükben elkövetett bűneiket. Mit jelent az Isten képmására teremtetés?
Mivel nem láttuk Istent teljes dicsőségében fizikai szemeinkkel, így nem tudjuk megítélni, hogy fizikai megjelenésében mennyire hasonlít az ember Istenre. Nem is ez a fontos. A fontos, hogy Isten alapvető tulajdonságában, a szentségben legyünk hasonlóak Istenhez.
Isten azért teremtette az embert, hogy természetében legyen szent és feddhetetlen, ahogyan teremtője is az. Ádám és Éva ilyenek voltak a bűneset előtt.
A feddhetetlen ember az az ember, aki mindig tudja, hogy Isten szerint mi a helyes döntés életének minden területén és ehhez méltóan is cselekszik. Az ilyen ember igazán megbízható. Nem kell sosem azt mondania, hogy: „becsületszavamra mondom”, mert minden szaváról tudható, hogy igaz és megbízható.
Ha viszont egy ember életének egy területén megalkuszik, megbízhatatlanná válik életének minden területén. Krisztusról olvassuk, hogy Ő tegnap, ma és mindörökké ugyanaz marad.
( Zsidókhoz írt levél 13. fejezet 8. vers) Isten sosem változik és maximálisan megbízható. Bízhatunk Benne, mert Ő hűséges és igazságos természetéből fakadóan.
Isten szentségének és hűségének köszönhetően mondhatjuk: „ Erős torony az ÚR neve, oda fut az igaz, és védelmet talál.” ( Példabeszédek könyve 18. fejezet 10. vers)
A bűn miatt az ember elveszítette jellemességét és Istenhez hasonlóságát. Jakab apostol által így szól az Úr a megalkuvó emberről: „Ne gondolja tehát az ilyen, hogy bármit is kaphat az Úrtól, a kétlelkű és minden útján állhatatlan ember.” ( Jakab 1:7-8)
Ha életünk egy területén megbízhatatlanokká válunk, az életünk minden területére ki fog hatni. Krisztus azért halt meg, hogy eltörölje bűneinket a Benne vetett hit által és Szentlelke által új szívet adjon nekünk. Olyan szívet, amelyben megvan a vágy és az erő, hogy úgy éljen ahogyan Isten szeretné, hogy éljen.


IMA: Istenünk, köszönjük, hogy a Te képedre és hasonlatosságodra teremtettél minket. Szeretnénk életünk által tükrözni a Te jellemed és így dicsőséget adni Neked. Segíts minket ebben, Krisztus nevében, Ámen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Új szövetség

És vette a kenyeret, hálát adott, megtörte és e szavakkal adta nekik: "Ez az én testem, amely tiérettetek adatik: ezt cselekedjétek az ...